Csaknem nyolcvanmilliárd jut a közszolgálati médiának

A közszolgálati média 2012-ben 77,4 milliárdos, a média- és hírközlési hatóság 34,4 milliárdos, a médiatanács 125 millió forintos költségvetési és 4,7 milliárd forintos, költségvetésen kívüli keretből gazdálkodik.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 35 milliárd forintból, míg a médiatanács 126 millió forintból és 4,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli keretből gazdálkodhat. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje jövőre 78,3 milliárd forint lesz. Az országgyűlés hétfőn 241 igen szavazattal, 97 nem ellenében fogadta el a számvevőszéki és költségvetési bizottság erről szóló javaslatát.

Az MTVA bevételeiből 68,1 milliárd forint közszolgálati hozzájárulásból, 3,2 milliárd forint pedig médiaszolgáltatási díjakból származik. A vagyonkezelő alap büdzséje több mint hatmilliárd forintos kereskedelmi bevétellel számol.


A szervezet ebből több mint hatvanmilliárd forintot költ médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének kiadásaira, míg 2,4 milliárd forintot juttat a Közszolgálati Közalapítvány által felügyelt zrt.-knek, a következő megoszlásban: a Magyar Televízió, a Duna TV és a Magyar Rádió egyenként 570 millió forinthoz, míg a Magyar Távirati Iroda hétszázmillió forinthoz jut.

Az MTVA 3,2 milliárd forintot fordít támogatásokra, a büdzséjéből pedig 2,5 milliárd forintot tesz ki a médiatanács és hivatala, valamint a Közszolgálati Közalapítvány költségvetése, utóbbi 225 millió forintot kap.

A vagyonkezelő alap költségvetésében 7,1 milliárd forintos tételt tesznek ki a kamatfizetési kötelezettségek és más pénzügyi kiadások, míg a Közszolgálati Kulturális Non-profit Kft.-nek több mint kilencszázmillió, az MTVA Digitalizációs Műhelyének csaknem háromszázmillió, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítványnak pedig 55 millió forintot juttatnak.


Az NMHH 35 milliárd forintos büdzséjéből 6,3 milliárd forintot a személyi juttatások tesznek ki, míg a médiatanács a 126 millió forintos költségvetéséből 63 millió forintot fordít erre. 

Egymillióan nézték a Fölszállott a pávát

Az elmúlt hét második felében és a hétvégén is főleg a szórakoztató műsorokat nézték legtöbben a közmédia csatornáin. A Nielsen Közönségmérés alapján 1 millió 326 ezer fős közönséggel a vasárnapi Magyarország, szeretlek! lett a közmédia legnézettebb műsora, de a második DTK-show sem marad el sokkal ettől a számtól: 1 millió 159 ezernyien kapcsoltak a műsorra. A harmadik legnagyobb nézőtábort a Poén péntek vonzotta, 1 millió 15 ezer fővel - áll a közleményben.

Az adventi időszakban karácsonyi ételkülönlegességeket bemutató Gasztroangyalra 985 ezren voltak kíváncsiak, de jól teljesített az M1 két Disney-sorozata, az Egyszer volt, hol nem volt (806 ezer fős közönség) és a Bosszú (704 ezer fős közönség) is.


A Fölszállott a páva ismét a Duna legnézettebb műsora lett: a Dunán és a Duna Worldön azonos időben sugárzott népzenei és néptánc-tehetségkutató első élő középdöntőjébe a lakosság tíz százaléka, összesen mintegy egymillió néző kapcsolódott be.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.