Több mint 15 millió forint jár a Nagykanizsán leváltott kórházvezetőknek

Az eddigi bírósági ítéletek szerint több mint 15 millió forint jár a nagykanizsai kórház egy éve leváltott két vezetőjének, bár az általuk indított - még nem teljesen lezárult - perekben csak részben adott igazat nekik a bíróság.

A Kanizsai Dorottya Kórház korábbi főigazgatóját, Kovács Józsefet 2008 decemberében nem megfelelő munkavégzésre hivatkozva távolította el vezetői pozíciójából a város közgyűlése, egyúttal közalkalmazotti státuszát is megszüntetve. Az azonnali hatállyal felmentett vezetővel szemben a kifogások között szerepelt, hogy többször megtévesztette a közgyűlést, olyan szerződéseket kötött, amelyek mögött nem volt teljesítés, továbbá fedezet nélküli kötelezettségeket vállalt.

A leváltás után megbízott főigazgatóval, Bicsak Ágnessel szemben alig egy hónap alatt szintén elfogyott a közgyűlés bizalma az új kórházi CT-berendezés beszerzése körüli problémák miatt. Ezért az ő megbízását 2009 januárjában a képviselők ugyancsak azonnali hatállyal megszüntették, az intézményben pedig az ott betöltött orvos-igazgatói tisztéről fegyelmi eljárással váltották le.

Mindkét vezető munkaügyi pert indított a kórház ellen.

Marton István, Nagykanizsa - korábban a Fidesz támogatásával megválasztott, de azóta a frakciótól eltávolodott - polgármestere az MTI-nek elmondta: Kovács József ügyében a Zala Megyei Bíróság 2009 szeptemberében hozott jogerős ítéletet, amelynek kapcsán a nagykanizsai kórház december végén 11,7 millió forintot utalt át a számára. Ezt az összeget a kórház azonban a közgyűléstől szeretné visszakapni azzal az indokkal, hogy a felmentésről szóló döntést a képviselő-testület hozta meg.

Az MTI által a napokban megismert ítélet szerint Kovács József közalkalmazotti jogviszonyát többszörösen jogsértő módon szüntette meg a város közgyűlése, amely már a kinevezésről is szabálytalanul döntött. A bíróság megállapítása szerint a képviselő-testület, mint a kórház fenntartója, csak a vezetői megbízást vonhatta vissza, a közalkalmazotti jogviszonyt nem szüntethette meg, mert nem munkáltatója a volt főigazgatónak.

Az ítélet indoklása szerint a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése ezért érvénytelen, így a felmentés indokainak érdemi vizsgálata nélkül adott igazat Kovács Józsefnek. Arra azonban nem látott törvényi lehetőséget, hogy kérése szerint vissza is helyezzék őt eredeti pozíciójába.

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság első fokon még 9 havi átlagkereset - vagyis 6,3 millió forint - megfizetését ítélte meg a leváltott vezetőnek, ezt a másodfokon eljáró Zala Megyei Bíróság 15 havi átlagkeresetre, azaz 11,7 millió forintos összegre változtatta. A volt főigazgató ennél jóval nagyobb összegre nyújtotta be igényét, de miután ezt nem ítélték meg számára, több mint 700 ezer forint fellebbezési illetéket kell megfizetnie.

AZ MTI értesülése szerint Bicsak Ágnes és a Kanizsai Dorottya Kórház között folyó munkaügyi perben decemberben született elsőfokú ítélet. A nem jogerős döntés szerint a volt kórházvezető számára mintegy 4,8 millió forintot kell fizetnie az egészségügyi intézménynek, de a per még nem zárult le, másodfokon folytatódik.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház jelenlegi főigazgatója a perek kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: Kovács József ügyében az intézmény felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, mert túlzottnak tartják a másodfokú ítéletben foglalt kártérítési összeget. A főigazgató a Bicsak Ágnessel folyó perrel kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mert ebben az esetben még nem született jogerős döntés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.