Több milliárdot adott az EU a Berettyó fejlesztésére

A Berettyó folyó történetének egyik legnagyobb volumenű beruházása valósul meg Hajdú-Biharban: az Európai Unió támogatásával 3,5 milliárd forintból csaknem 44 kilométer hosszúságban megerősítik az árvízi töltést.

Az Európai Unió támogatásával mintegy 3,5 milliárd forintos beruházást hajtanak végre a Berettyó folyón. Amint azt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mai sajtótájékoztatóján bejelentették: a projekt keretében a folyó teljes magyarországi szakasza megújul, így az érintett 31 településen mintegy 70 ezer lakos élet- és vagyonbiztonsága javulhat. Ez a folyó történetének egyik legnagyobb volumenű beruházása.

Mint elhangzott, a Berettyó és a Sebes-Körös mentén élők lakóhelye mély ártéren fekszik, ezért az árvízi kockázat itt jelentős. A szóban forgó beruházás az árvizek károkozás nélküli biztonságos levezetését, az árvizek megelőzését szolgálja töltésfejlesztés révén Bakonszeg, Berettyóújfalu, Csökmő, Darvas, Szeghalom és Zsáka térségében. 

A fejlesztések során csaknem 44 kilométer hosszúságban megemelik és kiszélesítik a töltéseket, ezen belül 27 kilométeres szakaszon szilárd burkolatot fektetnek le, míg Bakonszeg mellett csaknem 800 méter hosszon teljesen új töltésszakaszt építenek. 

A beruházást megelőzően a Hajdú-Bihar megyei Múzeumok Igazgatósága régészeti próbafeltárásokat folytatott a térségben, s húsz helyszínen találtak régészeti korú településeket és temetőket. Az egyik helyszínen védett bronzkori  település található, a lelőhely különlegessége, hogy a folyamatos letelepedettség következtében jól elkülöníthetők a különböző korú rétegek. Izgalmas fémleletek kerültek elő a későbbi korokból is: így szkíta nyílhegyek, honfoglaló övdíszek és középkori pénzek Szent Istvántól Zsigmond király koráig bezárólag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.