Több díszpolgári címet már nem vonna vissza Tarlós

A főváros "egyáltalán nem" foglalkozik azzal, hogy újabb díszpolgári címet vonjon vissza - közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre.

Kertész Ákos író díszpolgári címének előző napi visszavonása kapcsán Tarlós István elmondta: az ügyben "nem különösebben foglalt állást", de a Fidesz-KDNP-frakció előterjesztését megszavazta, mert egyetért vele. Az író "lelki színvonala" nem éri el azt a szintet, hogy foglalkozzon vele - közölte.

Tarlós István felvetette, vajon milyen következményei lennének, ha "mondjuk az Amerikai Egyesült Állomokban az amerikai népről valaki ilyeneket fogalmaz meg nagy nyilvánosság előtt, író létére". Jelezte: Kertész Ákos díszpolgári címe megvonásának "a világon semmi köze nincs olyan erőltetetten kikínlódott hasonlatokhoz, amikkel egyesek élnek, mármint hogy akiknek nem tetszik ez az iromány, azok állítólag utálnák Petőfit és József Attilát". A főpolgármester manipulációnak nevezte azt is, hogy összekapcsolják a cím visszavonását az 1944-es eseményekkel.

Ha valaki a nemzet fővárosának díszpolgára akar lenni, az a saját népéről ilyen, "az én értelmezésemben nemzetgyalázó mondatokat nem vethet papírra és nem közölheti a nagy nyilvánossággal" - jelentette ki Tarlós István.

Kertész Ákos díszpolgári címének visszavonásáról szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés, az előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület. Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után", amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.