Több százmillióért bérel kocsikat a BKK és a BKV

Összesen 757 millió forint értékben kötött járműbérleti és flottaüzemeltetési szerződést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV. A főváros közlekedési cégei még a nyáron hirdették meg a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járművek bérlésére és üzemeltetésére vonatkozó tendert.

A pályázatra két ajánlat érkezett, a LeasePlan Hungária Zrt.-é és a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft.-é. Végül az utóbbi pályázatát találták jobbnak. A júliusban megkötött szerződés értelmében összesen 163 járművet bérelnek az autókölcsönzőtől négy évre. A járművek zömét, 131 darabot a BKV kapja használatra, míg 32-t a BKK. A személyautók javát forgalmi- és üzemzavar-elhárításra használják majd, de a bérelt járművek között kistehergépkocsik, furgonok és platós tehergépkocsik is szerepelnek.

A szerződésben opcionális lehetőségként említik a felső- és középkategóriás kocsik bérlését az összmennyiség 35 százalékának erejéig. Ez 57 kocsit jelent. A szerződés 8. számú mellékletében viszont már tételesen felsorolják a bérelt járművek helyett elfogadott csereautók típusát: Audi 4, Opel Insignia, Skoda Superb, VW Passat, illetve a középkategóriások között Opel Astra, Skoda Octavia és a VW Jetta. S itt nem szerepel az „opcionális” kitétel.

A gépjárműbeszerzést a jelenleg is hatályos, még a BKV által 2009. június 22-én szintén a Porsche Lízing Kft.-vel kötött tartós bérletről és flottarendszerű üzemeltetésről szóló szerződés egy részének 2013 októberétől lépcsőzetesen történő megszűnése tette szükségessé. Az újonnan létrejövő szerződés alapján a BKK kizárólag a feladatai ellátásához szükséges járművek lehívását tervezi a jövőben. Eddig az új szerződés szerint a BKK részéről semmilyen lehívás nem történt – tájékoztatta a Népszabadságot a BKK. A korábbi, 2009-ben kötött flottaszerződés alapján összesen 950 millióért béreltek járműveket a Porsche Kft.-től. Az akkori megállapodás 159 személy- és kisteherautó lehívását tette lehetővé. A kocsikért felszereltségtől és kategóriától függően nettó 73 és 163 ezer forintot fizetett a BKV, illetve a BKK havonta, 48 hónapon át. A csomagban akkor több Skoda Superb szerepelt. Az autókat akkor Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató mellett a cég hat igazgatója, illetve három főosztályvezetője használta. Míg a többi kilenc főosztályvezető a kocsi helyett inkább a célprémiumot választotta. A BKV felső vezetői szintén szolgálati autóval járnak.

A BKK a nyári tender eredményeként megkötött szerződésből egyetlen felső- és középkategóriás személygépkocsit sem hívott le eddig. A korábbi szerződés alapján igénybe vett középkategóriás járművek bérleti díja havonta 104 000 és 137 000 forint közötti. Míg a tehergépjárműveket – melyek többsége szintén a forgalmi zavarok elhárításában vesz részt – havonta 68 000–127 000 forint közötti összegért bérli a BKK és a BKV. A fővárosi közlekedési cég hangsúlyozta, hogy minden bérelt tehergépjármű valamilyen konkrét műszaki feladatot lát el.

757 MILLIÓ

A közlekedési cégek összesen 163 járművet bérelnek négy évre 757 millió forint értékben. A BKV 131-et, a BKK 32-t kap használatra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.