Több százan a Ribisétán

Körülbelül három-négyszázan gyűltek össze a Deák Ferenc téren délután négykor a harmadik Slutwalk, azaz Ribiséta nevű rendezvényen, ami a nők elleni szexuális erőszakra, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a szexuális erőszak oka legtöbbször maga az áldozat, a nő.

„Mindenkinek joga van ott tartózkodni, ahol akar, és úgy öltözködni, ahogy akar, mindenkinek joga van az emberi méltósághoz, a testi épséghez és a szexuális önrendelkezéshez, ellenben senkinek nincs joga másokat zaklatni és megerőszakolni!" - idézte az esemény Facebook-oldalán olvasható felhívást az Index.

A szervezők felhívásában az állt, hogy akár ribancosan is öltözhetnek a demonstrálók, a nulla fok körüli hőmérséklet miatt azonban ezzel csak nagyon kevesen éltek. Az esemény oldalán felsorolták, mi adott aktualitást a demonstrációnak. Első helyen az állt, hogy a rendőrség közzétette videokampányát, miszerint a szexuális erőszak okai, okozói és mozgatórugói a nők, így a női viselkedésminták megváltoztatásával győzhető le a jelenség. A kormány ezenkívül a 2015-ös költségvetésben számos luxuskiadás ellenére nem tért ki a nők elleni erőszak áldozatainak valós védelmére, menedékházak férőhelyeinek növelésére. Az Igazságügyi Bizottság elvetette a szexuális erőszak áldozatainak védelmét és a szexista gyűlöletbeszéd tilalmát célzó médiatörvény-módosítási javaslatot is. A választások előtt látványosan aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikálására sem látható semmilyen törekvés.

A szervezők követelték, hogy a rendőrség vonja vissza az áldozatokat hibáztató anyagokat, védje meg az áldozatokat, ahelyett, hogy üldözné őket.

A meneten nem hangoztak el hivatalos beszédek, de egy hangosbeszélő segítségével bárki elmondhatta a gondolatait. A demonstrálók délután 4-kor indultak a Deák térről, tettek egy kört a Parlamentnél, majd a Belügyminisztériumhoz érkeztek. A demonstráció fél hatkor véget ért, ekkorra az eső miatt százötvenen maradtak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.