Több pénzt akarnak a vasutasok a menekültek miatt

Megviseli a vasutasokat a menekültek szállításával járó, a korábbinál lényegesen nagyobb terhet jelentő munka – állítja a Vasutasok Szakszervezete. Ezért azt követelik, hogy anyagilag is ismerjék el az erőfeszítéseiket.
Plusz pénzt követel a szakszervezet a menekültek szállításában rendszeresen részt vevő több száz vasutasnak. A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elvárja, hogy a kormány ne csak a határsértők ügyének gyors tárgyalására helyszínre költöztetett bírák, hanem a nehéz körülmények között dolgozó tagjainak az áldozatos munkáját is visszamenőleg ismerje el – tudatja az érdekképviselet.

Lelkileg, szellemileg és fizikailag is megviseli a vasutasokat a menekültek szállításával járó, a korábbinál lényegesen nagyobb terhet jelentő munka – szögezi le közleményében a szakszervezet. A folyamatosan érkező tömeg biztonságos és kulturált körülmények között történő utaztatása végtelenül kimeríti a munkavállalókat, főleg azokat, akik a kezdetektől részesei ennek a sajátos helyzetnek – fogalmaznak. Időnként emberfeletti erőfeszítéssel lehet csak javítani, kellően tisztán tartani a szerelvényeket, mosdókat, állomásokat az átutazók után – közölte Meleg János, a VSZ elnöke.

A kiszolgáltatott emberek összes feszültsége is a vonatokon és az állomásokon szolgáló személyzeten csapódik le – írják. Ez mindenkit megvisel, a VSZ ezért örült annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint jutalmat kapnak azok a bírák, akiket a tiltott határátlépés miatt indult büntetőeljárások „statáriális” tárgyalására a helyszínre rendeltek ki.

A szakszervezet úgy véli, ha a kényelmes hotelekben elszállásolt és kulturált körülmények között dolgozó ítélkező stáb tagjai külön juttatást kapnak a többletmunkáért, akkor a vasutasok – és minden más, a helyszínre vezényelt dolgozó is – ugyancsak megérdemli a pénzbeli elismerést – szögezi le az elnök.

Nekik a legnehezebb időjárási körülmények között helyt kell állniuk, s míg a bírák elé a bevándorlóknak csak egy kisebb része kerül, a vasutasok naponta több ezer menekülő utaztatásáért felelősek – érvel az érdekvédő. A szakszervezet határozottan leszögezi: a nagy számban érkező menekültekkel – és utánuk – a szokásosnál hatványozottan több a munka.

A Tisztes Munka Világnapja alkalmából a VSZ bejelenti: elvárja a MÁV-csoport vezetőitől, hogy biztosítsanak plusz pénzt a migránsok utaztatásában érintett vasutasoknak. A kifizetést visszamenőleg, a menekültáradat kezdetétől tartja méltányosnak a szakszervezet. A VSZ felszólítja a tulajdonos képviselőit, hogy a részletek egyeztetése érdekében mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.