Több mint százmilliós pénzhamisításon érték a Jobbik volt nyékládházi elnökét

A Napi Gazdaság szerint a Jobbik nyékládházi elnöke, Szász István az egyik gyanúsítottja annak a pénzhamisítási ügynek, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vasárnap két ember előzetes letartóztatásának az elrendeléséről tett bejelentést. A lap úgy tudja, 123 millió amerikai dollárt akartak hamisítani.
Pénzhamisítási kísérlettel gyanúsítják Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi elnökét – értesült a Napi Gazdaság. Az erről szóló információt a lap azután szellőztette meg, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda vasárnap bejelentette, az ügyben két ember – Szász mellett egy M. István néven ismert edelényi férfi – előzetes letartóztatását kezdeményezték.

Az NNI július 31-én fogta el a két férfit. A gyanú szerint 123 millió dollárt akartak hamisítani egy bűnszervezet megbízásából, amely a pénzt Ukrajnában dobta volna piacra. A megbízó kilétéről egyelőre nincs információ.

Az 59 éves Száz és 54 éves társa elfogásakor az NNI házkutatást is tartott, amelyben 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, rajtuk amerikai húszdolláros bankjegyek lenyomatával. Rendőrségi forrásokból a Napi Gazdaság megtudta azt is, hogy a húszdollárosokról csak a sorszám, illetve az Egyesült Államok bankjegyein szereplő egyedi azonosító jel, a sasillusztráció hiányzott. A volt nyomdatulajdonos Szásznál ezenkívül több mint ezer B/3-as lapot is találtak. Ezeken hamis kétszáz hrivnyás bankjegyek lenyomata szerepelt. A hamis bankjegyeket valószínűleg Miskolcon akarták előállítani, ahol M. István nyomdaipari vállalkozást működtet.

A két férfi az ügyben beismerő vallomást tett. Úgy tudni, a nyomda egyik alkalmazottja dobta fel őket.

A Napi Gazdaság kérdésére a Jobbik egyébként letagadta, hogy Szász a nyékládházi szervezet elnöke lenne. A lap kérdésére Dobos Zoltán, a párt sajtófőnök-helyettese úgy válaszolt, Szászt a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége az elmúlt év végén etikai vizsgálat alá vonta, az elnök azonban nem várta meg a vizsgálat eredményét, és kilépett a pártból, a Jobbik országos elnöksége pedig feloszlatta az alapszervezetet.

A Napi Gazdaság cikke szerint a Jobbik nyékládházi szervezetének a honlapján tegnap délutánig Szász elnökként volt feltüntetve. Azóta a honlap karbantartási munkálatok miatt nem elérhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.