Több mint kétezer ember van a tranzitzónáknál

Az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén – mondta Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője hétfőn Budapesten, a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában tartott sajtótájékoztatón.
A szóvivő arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. „Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni” – jegyezte meg Zsohár Zsuzsanna, hozzátéve, a menekültek és a magyar lakosság körében is feszültséget kelt, hogy ezek az emberek nem ott vannak, ahol menedéket kínálnak nekik.

Szerinte az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Őket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagy mennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

Hozzátette: sokan érkeznek sérülésekkel vagy kiszáradva, éhesen Budapestre, a Migration Aid értesülése szerint „az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, a különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt”.

Zsohár Zsuzsanna hozzátette: az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, hozzátéve, álláspontjuk szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.