Több mint húszmillió szavazólap készül

Csaknem kétszáz tonnányi papírt használnak fel a több mint húszmillió szavazólap előállításához, amelyeket tízezer különféle változatban kell előállítani, majd eljuttatni az ország 3200 településére.
Megkezdte az önkormányzati választás szavazólapjainak nyomtatását kedden az ANY Biztonsági Nyomda. Október 12-én a mintegy nyolcmillió választópolgár voksai alapján dől el, hogy ki töltheti be a csaknem 3200 településen a polgármesteri posztot, s ki szerez mandátumot a helyi képviselőtestületben, illetve a megyei közgyűlésben. Ezen a napon a nemzeti kisebbséghez tartózók arról is szavazhatnak, hogy saját települési, területi és országos önkormányzataikba kiket kívánnak delegálni.
Budapest, 2014. szeptember 23. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szavazólapok mintáit mutatja az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2014. szeptember 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Máthé Zoltán / MTI

A polgármestereket mindenütt közvetlenül választják, és ehhez országosan 3176 féle nyomtatványt kell előállítani több mint nyolcmillió példányban. A tízezer főnél kisebb településeken a képviselőjelöltek egyéni listán indulnak, ami további háromezer különböző szavazólapot is jelent, és ezekből 3,4 millió darabra van szükség. A tízezernél népesebb 169 városban egyéni körzeteket alakítottak ki. Ezek száma mintegy 1600, tehát ugyanennyi féle nyomtatvány is kell majdnem ötmillió példányban.

A fővárosban 1,4 milliónyian voksolhatnak közvetlenül a főpolgármester-jelöltekre, így a legnagyobb darabszámban előállított azonos szavazólapot Budapesten használják majd fel. A megyékben a 19 listára nagyjából ötmilliónyian szavaznak, ami további 19 féle nyomtatványt igényel. Ez összesen jóval több mint húszmillió szavazólapot jelent, és azokat 7800 különféle változatban kell előállítani.

Október 12-én a nemzetiségek is megválaszthatják saját képviselőiket: a 13 kisebbséghez tartozók tucatnyi országos, hatvan területi és több mint kétezer helyi listára voksolhatnak. A nemzetiségi névjegyzékben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint mintegy 210 ezren szerepelnek, és számukra körülbelül 2200 különféle nyomtatványt kell készíteni hatszázezernél több példányban. Összesen 180 tonnányi tömegű, csaknem hatezer kilométer hosszú papírra van szükség.

A szavazólapok 85 százaléka A4-es méretű, 11 százaléka ennél némileg hosszabb, és alig hatvanezret nyomtatnak A2-es méretben. A nyomda vízjeles papírt használ, és többféle biztonsági jelet alkalmaz: van vegyi reakciót mutató biztonsági elem, és van úgynevezett finom riccelés, biztonsági perforálás is. Az Magyarország alakját adja, és bele van írva a választás éve, 2014.

A szavazókörökbe küldenek 190 ezer golyóstollat, a rögzítésükhöz szükséges hetven kilométernyi nemzeti színű zsinórt, az urnák lezárásához 127 kilométer nemzeti színű szalagot. Kiszállítanak emellett 19 ezer szavazóköri dobozt és 5 kamionnyi borítékot. A logisztikai feladat nagyságát jelzi, hogy október 12-én az ország több mint tízezer pontján voksolhatunk, és minden településre más-más összetételű szavazási csomagot kell eljuttatni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.