Több jut gyerekétkeztetésre a szünetekben

Az eddigi 3 milliárd forint helyett jövőre 4,5 milliárd forintot fordít a kormány a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésére a tanszünetekben.
Egyetlen gyerek sem maradhat ki ebből a lehetőségből - hangsúlyozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pusztadoboson Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A kormány javasolja majd a parlamentnek, hogy 2016. január 1-jétől a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetése az önkormányzatok kötelező feladatává váljon. A 4,5 milliárd forintból a központi költségvetés terhére, száz százalékban finanszírozható lesz a helyhatóságok ezzel kapcsolatos összes kiadása – tette hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években erre a célra a nyári gyermekétkeztetési program állt rendelkezésére, amelyből egy meghatározott keretet használhattak fel az önkormányzatok. A pályázati úton elérhető forrást az a helyhatóság kaphatta meg, amely vállalta a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetését, sok függött azonban attól, hogy a kiírásról az adott helyhatóság egyáltalán tudomást szerzett-e és hajlandó volt-e pályázni.

A gyerekek ügyét nem lehet kitenni az önkormányzatok lehetőségeinek – hangsúlyozta Czibere Károly. Elmondta, a jogszabály elfogadása esetén jövőre az önkormányzatok a nyári időszak mellett a tavaszi, az őszi és a téli tanszünetekben is kötelesek biztosítani az étkeztetést. Ahol lehetséges, ott az óvodák és az iskolák kinyitják a konyháikat és az étkezdéiket, ahol ezt nem lehet megoldani, ott pedig kiszállítással juttatják el a gyerekekhez az ételt.

„Ha ez a lépés is megtörténik, akkor a tanulmányi időszakban és a szünidőkben teljes lefedettséget tudunk biztosítani a hátrányos helyzetű családok és az ezekben nevelkedő gyermekek számára" – fogalmazott az államtitkár.

A kormány számára rendkívül fontos, társadalompolitikai prioritás a hátrányos helyzetű gyerekek segítése, ebben fontos szerep jut a pénzbeli ellátásoknak és a szolgáltatásoknak, illetve az alapvető javak biztosításának – közölte Czibere Károly.

Összehasonlításul hozzátette, míg 2010-ben 28-29 milliárd forintot költöttek, addig 2016-ban már 71,7 milliárd forintot fordítanak a gyermekétkeztetésre a költségvetésből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.