Tízmilliárdot követel Pécstől a Suez

Hamarosan elindul Bécsben a Pécsi Vízmű tulajdonosainak kártérítési pere. Kérdés, hogy az ottani ítélet végrehajtható lesz-e.

A baranyai megyeszékhely vízszolgáltatásából 2009 őszén kizárt Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement beadta kártérítési igényét a Bécsi Nemzetközi Választott Bíróságon. A párizsi központú Suez 9,8 milliárd forintot követel Pécstől azért, hogy a város tizenegy évvel a szerződés lejárta előtt mondta fel a kontraktust a francia céggel. Pécs vezetői – a polgármesteri kabinetiroda közleménye szerint – örömmel fogadták a hírt, mert úgy gondolják, hogy a per véget vet a Suezzel folytatott terméketlen vitának. Az önkormányzat irányítói által felkért jogászok – mint az kiszivárgott – legfeljebb két és fél milliárd forint kártérítést látnak indokoltnak.

Kérdés, hogy a – várhatóan – jövőre megszülető bécsi ítélet végrehajtható lesz-e, hisz a Parlament egy olyan – visszamenőleges hatályú – törvény elfogadására készül, amely az állami és az önkormányzati cégek esetében nem engedélyezi azt, hogy a 400 millió forintot meghaladó kártérítési követelésekről választott bíróság döntsön, mivel azok ítélete ellen nem lehet fellebbezni. Ha a törvény életbe lép, akkor a Pécs–Suez pert a magyar bíróságokon kell lefolytatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.