Tízmilliárdos adótrükközés a fővárosi cégeknél?

Sok tízmilliárd forintnyi adóval tartozhatnak egyes budapesti közműcégek a fővárosi önkormányzatoknak kamatokkal együtt és évekre visszamenőleg. Egyikükön a XVIII. kerület egy 600 milliós tartozást próbál behajtani, ám a jogerős bírói döntés ellenére egyelőre sikertelenül. Pestszentlőrinc szerint a kerületek többsége nem vagy csak alig él adókivetési kötelezettségével. A főváros ezt egyelőre nem kommentálja, a 600 milliós tartozást viszont elismeri.

Nem kizárt, hogy több tízmilliárdos nagyságrendű építmény- és telekadó-hátralékot halmoztak fel azok a fővárosi cégek, melyeket a vonatkozó, 1995-ben született törvény nem nevesít a mentességet élvező közszolgáltatók között. Legalábbis erre következtet a XVIII. kerület, amelyiknek mintegy 600 millió forinttal tartozik a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. Mindez azon a mai sajtótájékoztatón hangzott el, melyet a szocialista Mester László polgármester és Szaniszló Sándor alpolgármester, egyben fővárosi közgyűlési képviselő tartott az adóhátralék ügyében. Elmondták, a száz százalékban fővárosi tulajdonú (köznyelven: szennyvízszippantással és -szállítással foglalkozó) FTSZV a XVIII. kerületi, 54 hektáros Cséry-telepen, az Ipacsfa utca 19. szám alatt működik. Mivel  a terület nem a főváros, hanem az FTSZV tulajdona, az adókivetést jogosságát is ez alapozza meg.

Az önkormányzat adóirodája még 2004-ben végzett ellenőrzést a köztisztasági cégnél, s megállapította, hogy az nem mentesülhet az építmény- és telekadó alól. Akkor, az 1999-2004 évekre kivetett 113 milliós adóra az önkormányzat késedelmi pótlék felszámítása nélkül fizetési halasztást engedélyezett azzal, hogy az FTSZV 2005 júniusáig rendezi az akkorra már 224 millió forintra rúgó tartozását. Ehelyett azonban fellebbezett, először a fővárosi közigazgatási hivatalhoz, majd bírósághoz fordult. Az 1999-es és a 2000-es adókövetelés időközben ugyan elévült, de a Fővárosi Bíróság végül tavaly októberben jogerősen megítélte a kerületnek 2001-2007-re járó összesen csaknem 600 millió forintnyi építmény- és telekadót. Az FTSZV ezután részletekben elkezdte a törlesztést, ám 30 millió forint kifizetése után a céget képviselő ügyvédi iroda ez év elején felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelső Bírósághoz, amelyik – az októberre várható döntésig – felfüggesztette a törlesztést.

Eközben Szaniszló Sándor kezdeményezésére Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes – tekintettel a jogerős ítéletre – a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztette a 600 millió forint soron kívüli átutalását a településtisztasági cégnek, amiből az megfizethetné a tartozását. Csakhogy ezt a közgyűlés június 3-án elutasította. A dö ntés érdekessége, hogy az előterjesztést egyedül a szocialista Szaniszló Sándor és az SZDSZ-frakció szavazta meg. Sem a Fidesz – köztük a XVIII. kerület két fideszes képviselője, Ughy Attila és Kucsák László –, sem az MSZP nem támogatta a jogos önkormányzati követelés megfizetését.

Mester László szerint a főváros ezzel a határozattal saját cégének az ellehetetlenítése mellett döntött. Mivel a kft. tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, így csak az ő pénzügyi helytállásával, ennek hiányában a cég értékesítésével érhető el a nagy összegű adóhátralék megfizetése. A követelés összegére egyébként  a végrehajtási jogot már bejegyzték a kft. székhelyére. A polgármester ugyanakkor jelezte, újra a fővároshoz fordulnak, hogy a közgyűlés ismételten tűzze napirendjére a FSZVT Kft. adótartozási ügyét, álljon ki a társaság mellett és tegye lehetővé, hogy a kerület jusson hozzá jogos követeléséhez.

Lapunk kérdésére az önkormányzati vezetők elmondták azt is: tudomásuk szerint Budapest számos kerülete nem él adókivetési jogával, pontosabban kötelezettségével. Ezt azokra a „folyosói megjegyzésekre” alapozzák, melyekben több fővárosi képviselő is felrótta a XVIII. kerület magatartását. Egyúttal utalva arra, más kerületek nem így járnak el, ellenkező esetben Budapestnek hatalmas többletköltséget kellene előteremtenie. Ez becslések szerint több tízmilliárd forint is lehet. Mester Lászlóék szerint a szándékosság természetesen nem feltételezhető, ugyanakkor a jogszabályok hiányos ismerete igen. A vonatkozó törvény ugyanis egyértelműen és tételesen felsorolja az adómentességet élvező közszolgáltatókat. Ezek között pedig nemcsak az FTSZV Kft. nem szerepel, hanem a szintén a fővárosi önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. és a Fővárosi Kéményseprő-ipari (Főkétüsz) Kft. sem. Ezt pedig a többi önkormányzati adóirodának is tudnia kellene.

A három cég egyébként összességében szintén százmilliós nagyságrendben halmozott fel adótartozást a telephelyei vagy a temetői után. Az ő ellenőrzésük 2006-ban kezdődött, a kerület adóirodája akkortól állapította meg a hátralékot. Jelenleg egyedül már csak a BTI vitatja a követelés jogosságát, a másik két cég belátta, hogy a legvégén mindenképp fizetnie kell. Mester László szerint ez az ellentmondásos helyzet csak törvénymódosítással rendezhető, ám addig fennáll a cégek adókötelezettsége. A kerület legnagyobb adóalanya egyébként a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. évi több százmilliós befizetlésével.

A Népszabadság érdeklődésére Ikvai-Szabó Imre megerősítette: a kérdést újra a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, ám ennek időpontja még nincs kitűzve. Elmondta, a főváros álláspontját ebben az ügyben már világossá tette az előző közgyűlési előterjesztéssel. Az adókövetelés jogos, azt elismerték volna a hatszázmillió forint átutalásával, csakhogy ez a nemmel szavazó frakciók döntésével elbukott. A főpolgármester-helyettes ugyanakkor úgy vélte, elsősorban Szaniszló Sándornak kellene meggyőznie szocilasita képviselőtársait arról, hogy döntésükkel veszélyeztetik az FTSZV működését, következésképp meg kellene szavazniuk a pénz átutalását.

A politikus viszont az ügy jelenlegi szakaszában nem kommentálta a XVIII. kerületnek azt az állítását, hogy más fővárosi közszolgáltatónak is lehet hasonló, összességében akár több tízmilliárdra rúgó adótartozása a többi kerületben. Mindössze annyit jegyzett meg, ha van is ilyen gond, azt a kérdés megvizsgálása után mindenképpen jogalkotói szinten kell rendezni.

szennyvízleeresztés, Hűvösvölgyi út Szippantós autó, leeresztés,
szennyvízleeresztés, Hűvösvölgyi út Szippantós autó, leeresztés,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.