Tízmilliárd forintba kerülne a magyar Sagrada Família

Többen kezdeményezték, hogy épüljön meg a nemrég elhunyt Makovecz Imre fő műve, a budai Felső-Krisztinavárosba tervezett katedrális, de sem a katolikus egyház, sem a kormány nem lelkesedik a "magyar Sagrada Família" megalkotásáért.

Nagy Ervin országos főépítész, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin, Lovas István közíró, Lóránt Károly közgazdász az építész halála utáni napokban "valóságos mozgalmat" indítottak azért, hogy épüljön meg Budán Makovecz Imre tervezett fő műve, a Hegyvidék katedrálisának álmodott épület - írja a Heti Válasz. A Civil Összefogás Fórum 500 ezer forint kezdőtőkével még gyűjtést is indított a becslések szerint legalább tízmilliárdos beruházás elindítására - csakhogy az ügyben illetékes esztergom-budapesti főegyházmegye közleménye mindjárt az elején lehűtötte a kezdeményezők lelkesedését. Az egyház közölte, hogy templom építéséről csak ők dönthetnek, a szándékuktól eltérően ezt nem lehet indítványozni, sőt az engedélyük nélkül gyűjtést sem szabad kezdeményezni.

A  lap értesülései szerint ennek oka, hogy a Makovecz Imrével közismerten feszült viszonyban állt Erdő Péter határozottan ellenzi az építkezést. Ebben a személyes ellentétek mellett szerepet játszik a templom teológiailag legalábbis határesetnek tekintett szimbolikája - a művész Szentek és kárhozottak néven emlegette alkotását -, de még inkább az, hogy az egyház nem tud vállalni egy ekkora horderejű beruházást. Az sem volna megoldás, ha az állam bocsátaná rendelkezésre az építkezés összegét, mert a templom évi akár százmillió forintos fenntartása az egyházat terhelné.

Ennek ellenére Nagy Ervin országos főépítész és sokan mások elkötelezettek az ügy mellett. A kormányban viszont többen megrökönyödtek azon, hogy a kezdeményezők az egyház ellenében akarnak templomot építeni, és nem látnak esélyt annak megvalósulására.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy kompromisszumos megoldás lehetőségét vetette fel: eszerint a maga részéről el tudna képzelni Budapest valamely pontján egy ökumenikus alapon álló szakrális épületet - a magyarság amolyan nemzeti szentélyét -, melynek falán minden magyarlakta település egy mondattal üzen a jövő nemzedékeknek.

A Heti Válasz azt is írja, hogy a főváros egy másik kerületében kivitelezés előtt áll Makovecz Imrének egy másik, ám kisebb léptékű temploma, mely - a „magyar Sagrada Família" helyett - a művész első, és talán egyetlen budapesti mementója lehet.

Szentek és Kárhozottak Templom - Makovecz Imre tervei itt tekinthetők meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.