Tizenöt százalékos képviselői adó, de miből?

"Porhintésnek" tartja Seres Mária az Országgyűlés keddi döntését, amely szerint a jövőben a képviselőknek 15 százalékos adót kell fizetniük a felvett költségtérítések után, de továbbra sem kell a honatyáknak szerződéssel, számlával vagy nyugtával igazolni költségeiket.

Bár a parlament keddi döntésével 15 százalékos adót vetett ki a képviselői költségtérítésekre, Seres Mária folytatja az aláírásgyűjtést. Ő az a négygyeremekes építészmérnök (jelenleg gyeden lévő) kismama, aki ügydöntő népszavazással kényszerítené ki, hogy a képviselők csakis a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásaik után kaphassanak költségtérítést. Mivel – mutatott rá a parlamenti döntés után – a honatyáknak továbbra sem kell semmilyen módon igazolniuk költségeiket, semmi nem indokolja kezdeményezésének visszavonását.

– A képviselők továbbra is annyi költséget „vallanak be” és számolnak el, amennyit csak akarnak és amennyit nem szégyellnek. Ha adózniuk kell utána, hát legfeljebb majd vastagabban fog a ceruzájuk – mondta. Seres Máriát az elmúlt években egyre jobban kezdte zavarni, hogy a képviselők egyetlen lényeges kérdésben sem képesek megegyezni, ám ha a saját javadalmazásuk kerül szóba, teljes köztük az egység.

– Daróczi Dávid kormányszóvivő mondta egyszer, hogy „a politikai teszetoszaság ellen egyetlen eszköz létezik: a népszavazás”. Ekkor határoztam el, hogy belevágok. Egy barátom egyetlen nap alatt készített nekem egy honlapot, ahonnan bárki letöltheti az Országos Választási Bizottság által hitelesített aláírásgyűjtő ívet. Három hete kezdődött az aláírásgyűjtés.

Egyelőre ő maga sem tudja, hányan írták alá pontosan, hogy a parlament rendeljen el népszavazást a következő kérdéssel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?” Azt mondja, bár a kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatójának alig volt visszhangja, már több mint 4700-an jelezték, hogy letöltötték a honlapjáról a hitelesített aláírásgyűjtő ívet, és „beszállnak az aláírásgyűjtésbe”.

– Molnár Gyula szocialista képviselő egy rádióműsorban azt mondta, aláírásával támogatna egy ilyen kezdeményezést, és ezzel nincs egyedül a parlamentben. A napokban elküldtem Szili Katalinnak az íveket azzal a kéréssel, hogy adja körbe a képviselők között – mondta.  Malíciával jegyezte meg ugyanakkor, hogy nem egy, magát "pártoktól független, civil szervezetként föltüntető szervezetet” keresett meg a támogatásukat kérve, de még csak válaszra sem méltatták.
Seres Mária szerint semmi nem indokolja a képviselők kivételezettségét, és itt nemcsak arról van szó, hogy a költségeikről nem kell elszámolniuk. Hanem arról is, hogy például akkor is jár nekik a költségtérítés, a lakhatási támogatás, ha betegség miatt hónapokig nem dolgoznak, vagy amikor nem is ülésezik a parlament.

– Írt egy támogatóm, aki éveken keresztül egy képviselőnek adta ki a lakását, 50 ezer forintért. A képviselő ugyanakkor – költségtérítés címén – 115 ezer forintot vett föl. Nem csoda, hogy nem rajonganak az ötletemért.

Seres Mária kezdeményezése az első olyan, ügydöntő népszavazás kiírása érdekében szervezett aláírásgyűjtés, amit alapvetően és döntően az interneten szerveznek.  Nem ő azonban az első, aki megkísérli, hogy 200 ezer aláírást gyűjtsön  össze ebben a tárgykörben. B. F.  2007 áprilisában állt elő hasonló kezdeményezéssel. Az OVB az ő aláírásgyűjtő ívét is hitelesítette, ám nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú támogatást.

Seres Mária
Seres Mária
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.