Tizenöt éve volt a nagy beregi árvíz

A 2001-es tiszai árvíz idején „lábon hordott ki” egy szívinfarktust Helmeczy László, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat akkori elnökeként a védelmi bizottságot irányította.

Ezekben a napokban éppen tizenöt éve annak, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kiáradt Tisza átszakította a tarpai gátat, majd ennek következtében 140 millió köbméter víz öntötte el a beregi térséget. 2001 márciusában több mint 10 ezer embert kellett kitelepíteni, az árvíz után 1163 lakóházat építettek újjá, további 1640 épületet pedig helyreállítottak.

A 2001-es beregi árvízről annak idején lapunk munkatársai helyszíni tudósításokban és képriportokban számoltak be heteken át. Az országos és nemzetközi sajtó nyomon követte a kitelepítéseket, a védekezési munkálatokat, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság vezetőjének, Helmeczy László akkori megyei közgyűlési elnöknek azt a döntését, amelynek következtében át kellett vágni a 41-es főutat a víz elvezetésére. 

Ezt azért kellett elrendelni, mert a térségben akkor nem létezett vésztározó, annak hiányában így magát a beregi öblözetet használták „természetes vésztározóként”. Az emlékezetes tarpai gátszakadás után a 41-es főút átvágásával elárasztották a Bereg egy részét, hogy a víz „irányított” módon vonulhasson le, s minél kevesebb kárt okozzon.

Az épületek újjáépítését és helyreállítását az első Orbán-kormány állami forrásokból finanszírozta, az újjáépítés az esetek többségében egy éven belül befejeződött.

A tizenöt éves évforduló kapcsán megkerestük a ma már ügyvédként dolgozó Helmeczy Lászlót, az Összefogás megyénkért egyesület elnökét azzal kapcsolatban, hogy milyen élményeket őriz azokról a hetekről. Mint Helmeczy elmondta: március elejétől heteken át alig aludt, szinte folyamatosan dolgozott, így az események után nem sokkal szívpanaszokkal került kórházba, meg is műtötték. Az orvosok tájékoztatták róla, hogy az árvízi védekezés napjaiban úgymond „lábon hordott ki” egy infarktust.

A napokban Nyíregyházán tartott ünnepi megemlékezésen többek között Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó idézte föl az akkori napokat. Bakondi – aki akkor az első Orbán-kormány alatt a katasztrófavédelem országos vezetője volt – az MTI tudósítása szerint példásnak nevezte a hatóságok, a védekezésben részt vevő szervezetek és a lakosság összehangolt munkáját, majd a viszonylag gyors újjáépítést. Elismerően nyilatkozott Helmeczy munkájáról is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.