Tizennyolcmilliárdos elvonás a kultusztárcánál

A szaktárca szerint feszes gazdálkodás mellett teljesíthetőek az oktatásban a jövő évi költségvetés számai.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája pénteken azt közölte: a tárca költségvetési támogatása összességében 17,9 milliárd forinttal csökken az idei 408,5 milliárd forintos eredeti előirányzathoz, illetve hatmilliárd forinttal a zárolásokkal módosított 2009. évi előirányzathoz képest. A csökkenésben elsősorban a 2009-es zárolásoknak a jövő évi költségvetésbe történő beépüléséből és a munkáltatókat terhelő járulékok öt százalékos csökkenéséből, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörléséből eredő változások tükröződnek vissza. A 2010-es költségvetési számok feszes gazdálkodás mellett teljesíthetőek - közölte az OKM.

A közoktatásban a helyi önkormányzatok közoktatási feladatellátásának évi központi költségvetési támogatása 410,5 milliárd forint lesz, ez a 2009. évi támogatási összeghez képest 53,7 milliárd forintos csökkenést jelent. A teljes csökkenésből 45,3 milliárd forint a normatív hozzájárulásokból származik. Ez a szaktárca tájékoztatása szerint három tényező változása (a gyermek-, illetve tanulólétszám és a közterhek csökkenése, valamint a teljesítménymutató alapú finanszírozás paraméterrendszerének felfutása) együttes hatásának tekinthető.

Az önkormányzatok közoktatási támogatásának relatív csökkenése a központosított előirányzatoknál a legjelentősebb (5,8 milliárd forint). A normatív, kötött támogatásoknál a csökkenés 2,9 milliárd forintra rúg. A kötött felhasználású támogatások körében megszűnik a pedagógusok továbbképzésének támogatása, amit az Új Magyarország Fejlesztési Tervben induló célzott program vált fel. Szintén megszűnik a fővárosi és megyei közalapítványok szakmai tevékenységének támogatása.

Ha kis mértékben is, de növekedés lesz a többcélú kistérségi társulások támogatásánál, a pluszforrás 295,3 millió forint.

A szaktárca közlése szerint az alapnormatívák körében feladatarányos csökkenés lesz, míg abszolút csökkenés a központosított előirányzatok és a normatív, kötött felhasználású támogatások vonatkozásában várható. A felsőoktatásban az állami felsőoktatási intézmények 2010-es támogatása 180,7 milliárd forint, ami az 2009-es eredeti előirányzathoz képest 4,9 milliárd forintos, míg az eredeti előirányzat zárolással módosított értékéhez viszonyítva 929,7 millió forintos csökkenést jelent.

A nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények normatív támogatása 255 millió forinttal csökken. A felsőoktatási PPP-programokkal (az állami és a magánszféra együttműködésével megvalósuló; Public Private Partnership) kapcsolatos kiadások támogatása 2,4 milliárd forinttal, 9,4 milliárd forintra nő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.