Tizenkét új magyar állampolgár

Mohácson tett elsőként állampolgári esküt, az a tizenkét ember, akik az egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán kérték a magyar állampolgárságot.

Letették az első állampolgári esküt azok, akik már a januártól érvényes, egyszerűsített honosítás keretében kérték a magyar állampolgárságot. Horvátországból érkeztek Mohácsra, összesen tizenketten.

A következő hetekben az ország számos pontján lesznek eskütételek. Eddig mintegy 35 ezren kértek magyar állampolgárságot, de az év végére akár negyedmillióra is nőhet a számuk. 

A horvátországi Karancsról, Hercegszőlősről, sőt még Zágrábból is érkeztek magyarok Mohácsra, hogy megkapják a magyar állampolgárságot. Ők az elsők, akik letehették az állampolgári esküt az év elején életbe lépett egyszerűsített honosítás keretében. 

Mohács polgármestere, Szekó József hangsúlyozta: örömömre szolgál, hogy a határon túli magyarság képviselőinek első hivatalos ünnepélyes állampolgári eskütételére városunkban, Mohácson kerül sor.

A kérelem benyújtása után az ügyintézés nagyjából három hónapba telik.

Március 15-e után várhatóan a kormányablakoknál is be lehet majd nyújtani az egyszerűsített honosítási kérelmeket. Ettől a lépéstől a kormány ezt várja, hogy tovább gyorsítja az elbírálást. Az első évben több mint 250 ezer kérelmezővel számolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.