Tizenhárom rektor búcsúzhat a következő egy-két évben

Nemcsak a bírák, hanem a rektorok is elbúcsúzhatnak posztjuktól 65 éves korukban – erre Kis Norbert helyettes államtitkár emlékeztette az állami egyetemek és főiskolák vezetőit március végén. Az eduline birtokába került levél szerint 2013 júniusában azoknak a rektoroknak mindenképpen menniük kell, akik már a harmadik ciklusukat töltik vagy 65 évnél idősebbek.

A portál cikke szerint huszonnyolc állami egyetem és főiskola közül tizenhárom rektora búcsúzhat el posztjától a következő egy-két évben, legalábbis ez derül ki abból a levélből, amelyet a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár küldött az egyetemeknek és főiskoláknak március 21-án.

Az eduline birtokába került levél emlékeztet arra, hogy a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény szigorúbb feltételekhez köti a rektori kinevezéseket – vezetői posztot csak 65 éves korig lehet betölteni, legfeljebb két – három-ötéves – cikluson keresztül. A „türelmi időszak” 2013. június 30-ig tart, akkor a 65 évnél idősebb, illetve a már kétszer újraválasztott rektoroknak, rektorhelyetteseknek, dékánoknak és főigazgatóknak mindenképpen távozniuk kell. Azok, akik 2013 júniusa után töltik be 65. életévüket, születésnapjukon búcsúzhatnak a poszttól.

Az előző, 2005-ös felsőoktatási törvény is kétszeri újraválasztást és 65 éves korig tartó rektori kinevezést engedélyezett, 2007-ben azonban két kiskaput helyeztek el a jogszabályban – a szenátus kétharmados többséggel dönthetett úgy, hogy a rektor 70 éves koráig vezesse az intézményt, és ahhoz is csak a szenátus kétharmadának szavazata kellett, hogy az aktuális intézményvezető harmadjára is megkapja a megbízatást.

A felsőoktatási intézmények ki is használták a könnyítést, így vezethette például a Semmelweis Egyetemet három cikluson keresztül a vasárnap lemondott Tulassay Tivadar, de Danyi József, a Kecskeméti Főiskola 66 éves rektora is azért „hosszabbíthatott”, mert a szenátus több mint kétharmada rábólintott.

„Bár 2007-ben egyetemi berkekben arról pletykáltak, hogy egy-két rektor nyomására kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását a Hiller-féle minisztérium, végül jól sült el a változtatás. Alapelvárás, hogy egy rektor mindent elérjen a tudományos életben, amit csak el lehet, ez pedig évtizedekbe telik” – mondta az eduline-nak egy névtelenséget kérő volt egyetemi vezető, aki szerint a következő években egyébként is egymást érik majd a fejcserék az egyetemek és főiskolák élén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.