Tizenegy éves ügy az ítélőtábla előtt

Tóth Józsefet, a Demokratikus Koalíció (DK) polgármesterét egy 2005-ös ügy miatt 2010-ben bűnpártolással gyanúsították meg. 2014-ben első fokon elítélték, 2015-ben másodfokon a büntetőpert megszüntették, s most az ítélőtáblán folytatódik az ügy. A polgármester szerint "politikai boszorkányüldözés" zajlik ellene.

A bűnpártolással vádolt Tóth József polgári polgármester büntetőperének harmad fokú első nyilvános ülése jövő hétfőn lesz a Debreceni Ítélőtáblán, ahová az ügy fellebbezések folytán került. A 2005-ig visszanyúló ügyet az Elek Balázs által vezetett bírói tanács tárgyalja. 

Mint beszámoltunk róla: a Hajdú-Bihar megyei város polgármestere ellen 2010 szeptemberében (az önkormányzati választás előtt pár héttel) azért indított eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie az M3 Kht.-nál még 2005-ben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban. Akkor ugyanis Tóth Józsefnek – aki akkor a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés szocialista alelnöke volt – tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek, ezért ezekről feljegyzésben tájékoztatta a megyei közgyűlés vezetését.

Személyesen is tárgyalt a kht. illetékeseivel, akik közül egyikük titokban hangfelvételt készített a beszélgetésről. Ebből kiderült: Tóth József indulatosan kérdőre vonta az elkövetőket, s javasolta, hogy amit papíron lehetséges elrendezni, azt rendezzék el esetleges visszadátumozással is.

A törvénytelenségek elkövetőit azóta pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt.

Az eljárás során a politikust mindvégig tanúként hallgatták ki, de 2010-ben bűnpártolással gyanúsították meg. Erről akkor Tóth József azt mondta: "A bűnpártolás elkövetésével való ügyészségi meggyanúsításom az önkormányzati választásokra időzített politikai támadás. Ami ellenem zajlik, az a választási kampány része, azaz politikai boszorkányüldözés a javából".

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2014-ben bűnpártolás bűntette miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ám a másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2015 júniusában az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és a büntetőeljárást elévülés miatt megszüntette.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a bűnösségének megállapítása, büntetés kiszabása, továbbá új másodfokú eljárás lefolytatása érdekében fellebbezett, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.