Tízből hárman azt kérdezik: hogyan szavazhatunk levélben?

A legtöbben a határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációjáról és a levélben való szavazás lehetőségéről érdeklődnek a Nemzeti Választási Irodánál.

A határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációjáról és a levélben való szavazás lehetőségéről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (VISZ), naponta több mint félszáz választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot, többen, mint a korábbi választások előtt.

A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési képviselők választására vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezők szavazásáról, a levélben való és a külföldön történő szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit az NVI honlapján közzéteszik.

A központi VISZ-t naponta több mint félszázan keresik meg, nem ritka a napi 40 telefon és 30 e-mail sem, ez több, mint a korábbi választások hasonló időszakában. A szolgálatot vélhetően azért keresik meg többen, mert jelentősen megváltozott a választási jogszabály, és a változások miatt vannak olyan ügyek, amelyekben a választópolgár aktív közreműködése is szükséges, ilyen például a határon túliak regisztrációja vagy a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek.

A leggyakrabban - tízből hárman - a levélben való szavazásról érdeklődnek, 15 százalékuk pedig a nemzetiségi regisztrációval kapcsolatban. Sok kérdés érkezik a Magyarországon, illetve külföldön élők névjegyzékbe vételével, a külképviseleten való szavazással, az átjelentkezéssel, mozgóurna-igényléssel, valamint a helyi választási irodák és bizottságok elérhetőségével, a különböző nyomtatványok kitöltésének módjával kapcsolatban is.

A központi VISZ január eleje óta hívható telefonon, a szolgálat munkatársait pedig az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. A központi VISZ hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00-ig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig tart nyitva. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen. A tájékoztató szolgálat a 06-1-795-3310-as telefon elérhető választási ügyekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.