Tíz magyar katonát küldünk Maliba

Tíz magyar katona indul a napokban Maliba, hogy részt vegyen az ottani katonai akcióban – tudta meg a Népszabadság.

A magyar csoportban hat mesterlövész, három egészségügyi és egy összekötő tiszt kapott helyett. A katonák Bamakóban fognak szolgálni. Felmerült egy járványügyi-sebészeti magyar csoport kiküldése is, de a franciák nem tudták beilleszteni a mali missziójukba a magyar felajánlást, elsősorban azért, mert számos, hasonló felajánlás érkezett más NATO-tagországoktól. Az nem merült fel sem magyar, sem francia oldalról, hogy harcoló alakulatokat adjon Magyarország.

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök reggel egy sajtóbeszélgetésen kifejtette: kedden és szerdán Dublinban az uniós védelmi miniszterek informális ülésén is kiemelten foglalkoztak a francia és az EU-műveletekkel. Az Európai Unión belüli és a francia partnerekkel folyatott egyeztetések alapján végül - a korábbi elképzelésekkel ellentétben - nem küldünk katonákat a francia vezetésű Serval művelethez, csak tíz kiképzőtiszttel járulunk hozzá a misszióhoz, akik március környékén utazhat Maliba. Az erről szóló előterjesztésről akár már a jövő héten dönthet a kormány.

Egy nő integet az elvonuló francia katonáknak Mali egyik felszabadított városánál
A woman waves to French soldiers, which is part of a convoy of French military vehicles including armored personnel carriers, jeeps and supply trucks, heading toward the recently liberated town of Diabaly January 24, 2013. REUTERS/Eric Gaillard (MALI - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.