Tíz éve a Fidesz még védte a bíróságok függetlenségét

El a kezekkel a független bíróságtól – hangoztatta tíz esztendeje Áder János, amikor az MSZP-SZDSZ-kormány vezetője egy ítélet kapcsán kritikát fogalmazott meg. Ez az érzékenység azonban már a múlté, mert Orbán Viktor egy bírói döntést egyenesen botrányosnak minősített.

Botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt a parlamentben. 
A kormányfő arra reagált, hogy a napokban a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során első fokon a gázszolgáltatóknak adott igazat.

Korábban a Fidesz azonban még védte a bíróságok függetlenségét, amikor politikusok az igazságszolgáltatás tevékenységét bírálták. „Azt üzenjük a szocialistáknak és Medgyessy Péternek, hogy el a kezekkel a független bíróságtól és el a kezekkel a független intézményektől” – üzente Áder János jelenlegi államfő, a Fidesz egykori frakcióvezetője 2003-ban.

Az akkori ügy előzménye az volt, hogy a magyarcsanádi Gán testvérek másfél évet töltöttek megalapozatlanul előzetes letartóztatásban gyilkosság vádjával. Kiszabadulásuk után ügyvédet fogadtak, aki fejenként kétmillió forintos kártérítést kért. Egy szegedi bírónő azonban csak 1,2 milliót ítélt meg nekik, mert az "átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag az elzárva töltött időt nem élték meg olyan pszichés károsodással, ami indokolta volna a kért kártérítés megítélését”.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök ezt követően nyilatkozta, hogy "nincs demokrácia, ha bárki kirekesztésre hívhat, primitívnek nevezheti embertársait”, de a kisebbségi biztos is felszólalt az ítélet miatt. Ugyanakkor bírálták azt is, hogy ifjabb Hegedüs Loránt ügyében – aki egy írásában nyíltan rasszista véleményének adott hangot – is túl enyhe ítélet született.

A nyilatkozatokat Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök határozottan visszautasította, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy bárki beavatkozzék a független igazságszolgáltatás működésébe.

Áder osztotta a főbíró álláspontját, és – miközben elhatárolódott ifjabb Hegedüs véleményétől – kijelentette, hogy az utóbbi időszak jelenségeinek burkolt célja a bírák megfélemlítése, az ítélkezési gyakorlat befolyásolása lehet.

A fideszes politikus jelezte ugyanakkor, hogy a kormányoldal korábban másként gondolkodott a bíróságok függetlenségéről, mert a Demokratikus Charta megalakulásakor még arról beszéltek, hogy minden politikai erőnek tartózkodnia kell a független igazságszolgáltatás befolyásolásától.

Úgy tűnik, azóta a Fidesz is átértékelte a saját álláspontját, hiszen a kormányfő most egyenesen botrányosnak minősített egy bírósági ítéletet, és a kormányoldal a rezsicsökkentési program védelmében aláírásgyűjtést kezdeményez. Az egykori érzékenység tehát már a múlté. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.