Titokban állították fel Károlyi szobrát Siófokon

Szinte becsempészték Siófokra Károlyi Mihály szobrát, amely korábban a Parlament előtt állt. Az egykori köztársasági elnököt ábrázoló alkotást szerdán délután a legnagyobb titokban emelték be az új helyére. Az alkotó, Varga Imre – aki Siófok szülötteként maga kérte, hogy a Balaton-parti városba kerüljön a Károlyi-szobor – a háttérből figyelte az eseményeket.

Károlyi Mihály megérkezett Siófokra: szerda délután helyére került a szobor egy balatonszéplaki tér közepén – adta hírül a Sonline.hu. Varga Imre politikai vitáktól elhíresült alkotásának nem terveznek avatót, a megérkeztének sem kívánt a város különösebb csinnadrattát – írja a portál.

A szobrászművész az árnyékból figyelte a munkások serénykedését.

– A szerzői jog alapján van dolgom itt – válaszolta a Sonline.hu kérdésére Varga Imre, Siófok szülötte és díszpolgára. – Ellenőrzöm, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. Két nap múlva, ha megköt a beton, újra eljövök és megnézem, hogyan néz ki véglegesen. Eddig elégedett vagyok a látottakkal. Örülök, hogy éppen ide került, nemcsak hogy Siófokra, hanem erre a csendes, hangulatos széplaki térre.

Varga Imre a portálnak elárulta: amellett, hogy kívánsága szerint szülővárosába került a Károlyi-szobor a Parlament elől, az itteni helyét is ő választotta ki. Először a vasútállomás előtti Millennium-park került szóba. – Ott nagyon centrális, hangsúlyos lett volna, mondjuk úgy, hogy technikai és politikai okokból sem lett volna szerencsés, jobb helye lesz itt, távol a zajtól – fogalmazott a szobrász. – Egykoron víztorony állt itt, idővel elbontották, közben a park szomorúfűzfája nagyra nőtt, megfelelő hátteret adva a szobornak. Ezerszer jobb, mintha a szoborparkba került volna.

A Sonline.hu emlékeztet rá, hogy a siófoki képviselő-testület korábban kinyilvánította, a szobor „nem egy hősi emlékmű, hanem egy hús-vér embert ábrázoló művészeti alkotás, amelyet meg kell őrizni. Nem értünk egyet azokkal, akik befogadásába ideológiai üzenetet magyaráznak bele.” A tulajdonos fővárosi közgyűlés és a siófoki önkormányzat haszonkölcsön-szerződésbe foglalta az alkotás elköltöztetését – írja a portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.