Titokban kiürült az állami élelmiszerraktár?

Miközben városi legendának minősítették, hogy a budapesti metró alatt komoly konzervkészletek rejlenek, azt nem sikerült kideríteni, hogy hol van, ki kezeli, és miből áll az állami élelmiszertartalék. A földművelésügyi tárcához már nem, a Belügyminisztériumhoz viszont még nem tartozik a kérdés.

Miután Németország elkezdte lakosait felhalmozásra biztatni, az Index újságírói megkérdezték a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy mi a helyzet Magyarországon az állami élelmiszertartalék-készletekkel. Mindössze annyit tudtak meg, hogy „az FM érintettsége ezen a vonalon 2016. január 1-el teljes mértékben megszűnt", ami önmagában még nem lenne gond, csakhogy a Belügyminisztériumból, ahová az újságírókat továbbküldték meg azt a válaszolt kapták, hogy „az állami élelmiszer-tartalékok különféle veszélyhelyzetek esetére történő letárolása, biztosítása, nem tartozik a Belügyminisztérium hatáskörébe, felelősségi körébe" sem.

Tavaly felszámolták az élelmiszerek állami készletezésével korábban megbízott Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft-t. A lakosság alapvető ellátásáról gondoskodni hivatott cégnek hajdan 24 telephelye volt, de azt sosem lehetett pontosan tudni, hogy ott hány tonna búzát, konzervet és egyéb tartós élelmiszert tároltak, mert ez mindig minősített adatnak számított. Immár  azt sem lehet tudni, hogy mi történt a hajdan felhalmozott és szigorúan őrzött állami élelmiszer-tartalékkal.

Tavaly ősszel a Földművelésügyi Minisztérium azzal magyarázta a TIG megszüntetését – idézi fel az Index –, hogy az egyre nyitottabbá váló világpiaci körülmények között már nem várható olyan helyzet, amelyben teljesen megszűnik egy adott termék vagy áru kínálata, és az alapvető mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekből az országon belül, vagy a környező országokban még nagyon súlyos piaci helyzetben is elegendő készletek állnak rendelkezésre. A miniszter ugyanakkor egy neki címzett kérdésre parlamenti válaszában elismerte, hogy külön tanulmány nem készült arról, hogy adott esetben milyen gyorsan és mekkora költséggel tudna előteremteni az állam a lakosságnak szükséges fogyasztási cikkeket.

Németországban a lakosságot felhalmozásra biztatják, de az állami élelmiszerraktárak bérlésére, őrzésére, karbantartására fordított 20 millió euró (nagyjából 6 milliárd forint) komoly vitákat generált. A jelenleg gazdátlan magyarországi védelmi célú tartalékolás új koncepciójáról szeptember végére kell a kormány elé kerülnie az előterjesztésnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.