Magánnyomozókkal ellenőrzik a parkolóőröket a XII. kerületben

Sajátos ötlete támadt a XII. kerületi önkormányzatnak: magánnyomozókkal figyeltetik a parkolóőröket, és erre nem sajnálnak 25 milliót költeni.

Magánnyomozókkal figyeltetné meg parkolóőreit Budapest XII. kerületében a parkolókat üzemeltető Fáber Kft. - derül ki a Közbeszerzési Értesítő online kiadásában szereplő adatokból.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson a Secure Event Kft. nyert 24 millió 750 ezer forintos ajánlatával. A nyertes feladata a parkolóőrök napi tevékenységének általános ellenőrzése, de egyes dolgozókat külön utasítás szerint is ellenőrizhetnek, valamint sor kerülhet szúrópróbaszerű kontrollra is.

A nyertesnek naponta jelentést, hetente pedig statisztikát kell készítenie, utóbbit a napi tevékenység eredményességéről, az ellenőrzések számáról, helyszínéről és időpontjáról. Az ellenőrzések nyílt vagy leplezett megfigyeléssel történhetnek.

Az ellenőrzés során feltárt jogellenes cselekményt, illetve szabálytalanságot a biztonsági cégnek a büntetőeljárás megindításához szükséges mértékben dokumentálnia kell.

A meglehetősen sajátos módszer szakértők szerint nem teljesen aggálytalan. A korábbi adatvédelmi biztos kifejtette: a munkahelyi jelenlét vagy a munkavégzés intenzitásának ellenőrzése érdekében kamerákat elhelyezni, s a képet rögzíteni csak a munkavállalók hozzájárulásával lehet. A dolgozót ugyanakkor tájékoztatni kell arról, hogy a felvételeknek mi lesz a sorsa, és azokat kérésre az érintettnek meg is kell mutatni.

A „titkosszolgálati” eszközökkel folytatott ellenőrzések esetén is alapvető követelmény, hogy arról – illetve az adatkezelés rendjéről – a munkavállalókat előzetesen tájékoztassák, s ahhoz megszerezzék az írásos beleegyezésüket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.