Titkosított kormányülések: nem mindről lesz hangfelvétel

Az előző kabinet gyakorlatával ellentétben nem feltétlenül készül hangfelvétel az Orbán-kormány minden üléséről - derül ki a kormány ügyrendjéről a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

Az előző kabinet gyakorlatával ellentétben nem feltétlenül készül hangfelvétel az Orbán-kormány minden üléséről - derül ki a kormány ügyrendjéről a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A kabinet ülését a miniszterelnök távollétében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor vezeti.

"A kormány üléséről összefoglaló és a kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül" - áll a szövegben, amelyet szerdán tettek közzé.

A határozat szerint az összefoglaló elkészítéséről – az ülést követő három munkanapon belül – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára gondoskodik, az összefoglalót a közigazgatási és igazságügyi miniszter írja alá. Az anyag egy-egy példányát a kormány tagjai, a kormány üléseinek állandó meghívottai, valamint az államtitkárok kapják meg, de a KIM közigazgatási államtitkára az összefoglaló megküldését másnak is engedélyezheti.

A hangfelvétel a kormány tagjai és az állandó meghívottak személyes használatára a KIM-ben rendelkezésre áll. A kormány tagjainak (a kormányülés állandó meghívottainak) megbízottja a minisztérium közigazgatási államtitkárának engedélyével a felvételt meghallgathatja, illetve ha folyamatban lévő munkához szükséges, az érdekeltnek a hangfelvétel alapján készített kivonat adható - rögzíti a kormányhatározat.

A kormányülés dokumentumainak kezeléséről és őrzéséről, valamint a kormány döntéseinek nyilvántartásáról a KIM kormányirodát irányító helyettes államtitkára gondoskodik, a kormányszóvivő az ülésről hivatalos sajtóközleményt jelentet meg és tájékoztatja a sajtó képviselőit - olvasható a szabályozásban.

A dokumentum a kormány működéséről rendelkező része rögzíti, hogy a kabinet a feladat- és hatáskörét a miniszterelnök vezetésével, testületként gyakorolja, rendszeresen – általában hetenként – tart ülést, határozattal állapítja meg féléves időtartamra szóló, havi ütemezésű munkatervét.

A kormány ülésén részt vesznek a kabinet tagjai, tanácskozási joggal az állandó meghívottak, az előterjesztők és a miniszterelnök által meghívott személyek. A meghívás személyre szólóan történik, az ülésen csak a meghívott vehet részt. Állandó meghívott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a KIM kommunikációs feladatokért felelős államtitkára és közigazgatási államtitkára, a miniszterelnök szóvivője (miniszterelnöki biztos) és a kormányszóvivő.

A feladatkörét érintő napirendi pontok tárgyalásához a Magyar Nemzeti Bank elnökét meg kell hívni.

A kormány ülését a miniszterelnök akadályoztatása esetén a közigazgatási és igazságügyi miniszter vezeti, aki gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket e határozat a miniszterelnök hatáskörébe utal.

Kormány tagjai a kormány ülésén személyesen kötelesek részt venni, ez alól a miniszterelnök adhat felmentést. Az ülésen a minisztert – akadályoztatása esetén – az erre kijelölt államtitkár helyettesíti, ha pedig ő is akadályoztatva van, az ülésen a közigazgatási államtitkár tanácskozási joggal vesz részt.

A határozat szerint a kormány határozatképes, ha tagjainak több mint fele jelen van. A kormány tagjait a testületi döntések meghozatalában egyenlő szavazati jog illeti meg, a döntéseket szavazattöbbséggel hozzák, szavazategyenlőség esetén a miniszterelnök szavazata dönt. A kormány döntését a miniszterelnök mondja ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.