Újabb iskolabotrány a Hit Gyülekezete miatt

Titkos szavazással kérik ki a tanárok véleményét abban a két ajkai középiskolában, amelyet az önkormányzat a tervek szerint átadna működtetésre a Hit Gyülekezetének. A lépést bíráló Jobbik, valamint a pedagógusok és a szülők egy része csak az általuk "bizniszegyházként" aposztrofált gyülekezet ellen tiltakoznak. A katolikusokat például szívesen látnák fenntartóként. Csakhogy ők már nem bírják a rohamot.

Két ajkai középiskola pedagógusai szerdán és csütörtökön titkos szavazással döntenek arról: akarják-e, hogy intézményüket a továbbiakban a Hit Gyülekezete működtesse. Schwartz Béla, a város szocialista polgármestere azt ígéri: csak abban az esetben választják a Hit Gyülekezetét, ha az elképzelést a tanárok meggyőző többsége támogatja. A  szülők és a pedagógusok keddi demonstrációja nem az egyetértést sejteti.

Tiltakozó szülők
Ajka, HIT gyülekezet iskola

– Senki sem beszél arról, hogy az önkormányzat a napokban adja át egyik általános iskoláját a katolikus egyháznak, úgy látszik, csak a Hit Gyülekezettel szemben hangoztatja a szülők egy része a világi értékek mindenhatóságát – mondja a polgármester.

Az önkormányzat először a katolikus egyházat kereste meg, ám ők nem vállalkoztak a két középiskola működtetésére. Még a pannonhalmi bencéseknek is fölajánlották az intézményeket, de nekik sem volt már erejük, energiájuk a feladatra. Végül az egyházak közül csak a Hit Gyülekezete maradt.

Schwartz Béla szerint két út van a Bródy Imre Gimnázium, valamint a két szakképző intézmény összevonásából létrejött Ajkai Szakképző Iskola előtt: az államosítás vagy az egyházi működtetés. Próbálkoztak az alapítványi konstrukcióval is, de az lényegében olyan feltételeket teremtene, mint az állam. Amennyiben viszont valamelyik egyház venné át az iskolákat, lényegesen magasabb lenne a támogatásuk, mintha állami kézbe kerülnének. A különbség a polgármester szerint a két konkrét esetben mintegy négyszázmillió forint.

– Pénzért sem eladó a gyerekeink szellemi szabadsága – replikázik egy anyuka a Bródy gimnázium udvarán, mintha csak a polgármesternek akarna válaszolni.

A Jobbik a Fő térre szervezett tüntetést kedden. A párt országos alelnöke is tiszteletét tette a nem túl nagyszámú érdeklődő előtt. Veszprém megyei ifjúsági szervezetük vezetője szónokolt: bizniszegyházként, szektaként, a fiatalok lelki és szellemi fertőzőjeként, a magyarság elleni uszítóként emlegette a Hit Gyülekezetét. Nem kímélte a Fidesz két prominensét, Lázár Jánost és Kósa Lajost sem. Lázárt azért vette a szájára, mert „99 évre adott bérbe egy ingatlant a gyülekezetnek”, Kósa pedig „a társadalom újjászervezéséért fogna össze” velük.

A tépett árpádsávos zászlót lengető jobbikosok hírét vették, hogy a Bródy gimnázium udvarán gyülekező szülőknek és tanároknak a rendőrség megtiltotta a demonstrációt, ezért kiadták a jelszót: menjünk a gimnáziumba.

És mentek is. Betiltásról persze szó sem volt, sőt, motoros rendőrök állították meg az autóforgalmat, hogy az udvarra érkező tüntetők biztonságban odaérjenek.

A gimnázium néhány osztályában még javában folyt a tanítás, a szervezők szerint az igazgató ezért azt kérte, hogy túl hangosan ne szónokoljanak. Az udvaron már sokan gyűltek össze, diákok, szülők, jobbikosok, és néhány tanár.

A szülőknek aláírási ívet osztogattak a szervezők.

– Eddig 780-an írták alá a tiltakozásunkat – mondja a szülőket képviselő Csipszer Mónika.

A tüntetést azzal indokolja: mi világi iskolába írattuk a gyerekeinket, nem pedig egyházi intézménybe.

– Ha a katolikus egyház venné át a működtetést, azt is kifogásolnák a szülők? – kérdeztem.

– Az ellen én nem emelnék szót, nekem a Hit Gyülekezetével van bajom – feleli, de hogy mi, azt nem tudja kifejteni, mert kezdődik a rendezvény, az érveket már az iskola lépcsőjéről sorolják a felszólalók.

A szülőként, ajkai polgárként, a Bródy gimnázium egykori diákjaként bemutatkozó Gellén László úgy véli: rá öregdiákként utólag is rákerülne a bélyeg, ha az intézményt a Hit Gyülekezete kapná meg. Azt vizionálja, hogy ha a gyülekezeté lesz az iskola, egyik reggel „vidám vasárnapra” ébrednek az ajkaiak, a rúdon pedig idegen zászló leng majd.

– Ha jön a Hit Gyülekezete, akkor mi elvisszük innen a gyerekeinket – jelenti ki. Megtapsolják.

Az érzékelhetően népszerű tanár, Paksi Zoltán veszi át a mikrofont. Arról beszél, hogy a végsőkig ellent kell állni az önkormányzat szándékainak.

– A Bródy soha nem volt értéksemleges, lehetett képviselni a nekem kedves katolikus értékeket, de a református, evangélikus vagy ateista nézeteket is – sorolja, majd hozzáteszi: több, nagyon kedves diákom a Hit Gyülekezethez kötődik.

– Ha azonban az iskola a gyülekezeté lesz, akkor én valószínűleg nem tudok maradni tovább – vetíti előre.

Megszólal egy diák is. Fekete mappával a kezében megy fel a lépcsőre.

– Ne hagyjuk tovább, hogy az érettségi időszakában diák a diákkal, tanár a tanárral kerüljön szembe a leendő működtető miatt – jelenti ki. Határozottan a világi iskola mellett, s a Hit Gyülekezetének átvételi szándéka ellen beszél, aztán váratlan fordulattal úgy folytatja: nagyszerű embereket ismerek, akik tagjai a Hit Gyülekezetének. Bocsánatot kell kérnünk mindenkitől, akiket ez a vita személyükben megsértett.

A végső szót majd az önkormányzat mondja ki, de csak az érintett tanárok titkos szavazása eredményeinek ismeretében. A pedagógusok szerdán és csütörtökön voksolnak a jövőről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.