Tisztújítás és bizonytalanság a kórházak élén

Bár az államtitkár a módszer miatt megkövette a székükből felállított állami kórházigazgatókat, a kedélyeket nem sikerült megnyugtatnia, az érintettek ma sem tudják, hogy mi lesz a sorsuk. A szocialisták szerint mind nagyobb a káosz az egészségpolitikában.

Bocsánatkéréssel kezdődött, de maradt a bizonytalanság - mondta lapunknak az államtitkár munkaértekezletéről távozó főigazgatók egyike, aki néhány napja tucatnyi társával együtt a sajtóból tudta meg, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közlönyben hirdeti állását. Hozzátette: most sem tud többet az ügyről, a sorsáról mint pénteken.

Szócska Mihály találkozója a kórházigazgatókkal. Meghallgatták az államtitkárt, de nem tudtak meg sokat
Egészségügyi minisztérium, Szócska Mihály, kórházvezetők,

A fórumra nem csak a főigazgatók, de más intézményvezetők is érkeztek, köztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója és az országos tisztifőorvos is.

Miután Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár megkövette a társaságot, mindenki elmondhatta, milyen munkaszerződéssel látja el feladatát valamint azt is hogy áll, milyen kondíciókkal rendelkezik az intézete. Ám arra, hogy kinek mi lehet a személyes sorsa, nem derült ki. Mindenkit biztatott, hogy pályázzon és azt is hozzátette: biztosan lesz olyan intézmény, amely vezetésére többen is jelentkezhetnek.

A találkozó után Szócska az újságíróknak azt mondta: most jött el a megfelelő pillanat arra, hogy megtörténjen e területen is a tisztújítás. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül mindenhol vezetőcsere fog történni, a pályázat nyitott, várják a szakmai kihívókat.

Kökény Mihály az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke már jóval az államtitkár és az állami kórházi vezetők találkozója előtt újságírók előtt azt mondta: a kórházvezetői állások körül zajló botrány más egyébre nem jó, mint a szakmai vezetők elbizonytalanításra, megfélemlítésre. „Erre rímelnek" az állami, nagyrészt fővárosi székhelyű kórházak, országos szakintézetek körében rajtaütésszerűen bejelentett tisztújítások - mondta a tanácsadó testület elnöke, aki szerint nincs mentség arra, hogy szakmapolitikai koncepciók és ezen alapuló szerkezeti változások nélkül látnak hozzá személyi változtatásokhoz.

„Személyekhez igyekeznek szabni a struktúrát" - hangsúlyozta, hozzátéve: mindez azt a célt is szolgálhatja, hogy elterelje a figyelmet a halogatott szerkezeti változásokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.