Tisztújítás az MSZP-ben: komoly versengés lesz

Tóbiásnak és Botkának nincs kihívója, az alacsonyabb tisztségekért várható verseny. Mintegy ötvenen adtak be pályázatot a vezető posztokra.

Száznál többen kaptak jelölést az MSZP különböző vezető tisztségeire, és közülük körülbelül ötvenen adtak be pályázatot, ami a jelöltté válás feltétele. Mint ismert, az elnöki posztért Tóbiás József megbízott frakcióvezető, a választmány vezetéséért pedig a testületet eddig is elnöklő Botka László szegedi polgármester lesz az egyedüli induló a július 19-ei kongresszuson.

Akiknek nem kell izgulniuk: Botka Lászlónak és Tóbiás Józsefnek nem akadt kihívója
Kovács Tamás / MTI

Bár másokat is jelöltek (például Hiller Istvánt, aki az Országgyűlés alelnökeként semmilyen tisztségért nem száll versenybe, ám az elnökségi ülések állandó meghívottja lesz), csak ők aspirálnak a két legfontosabb tisztségre.

A többiért viszont verseny várható, amely már meg is kezdődött a kongresszusi küldöttcsoportok képviselőiből álló jelölőbizottságban. A testület hétfőn ülésezett először, de jövő hétfőn is fog, így akkor dől el, hány jelölt megy végül a kongresszus elé. Ehhez a bizottság egyharmadának támogatása szükséges.

Ahogy korábban megírtuk, az elnökhelyettesi tisztségre az agrárpolitikus Gőgös Zoltán esélyes, őt támogatják a leendő pártvezetők is, és versenyben van Szanyi Tibor EP-képviselő, akit jövő hétfőn hallgat meg a jelölőbizottság. Az alelnöki tisztségre a már ismertté vált indulók – Ujhelyi István EP-képviselő és Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes – mellett eséllyel pályázik Tóth Csaba zuglói elnök, aki egyéni parlamenti mandátumot szerzett tavasszal, és a budapestiek bizalmát élvezi, a székesfehérvári Márton Roland, a választmány jelenlegi elnökhelyettese, valamint próbálkozik Gurmai Zita korábbi brüsszeli képviselő, a nőtagozat vezetője is. Szabó Vilmos, a jelölőbizottság elnöke lapunknak elmondta: egyelőre nem döntöttek arról, hány alelnök megválasztását javasolják a kongresszusnak, az alapszabály szerint ugyanis akár kettőnél több is lehet.

Túljelentkezés van az elnökségbe is. Itt vigasztalódhatnak azok, akiket nem választottak meg elnökhelyettessé vagy alelnökké. A kvótaszabályok szerint a jelenleg 15 tagú elnökség ötödének nőkből, illetve 35 éven aluli politikusokból kell állniuk: előbbiek közül Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, Móricz Eszter, a fővárosi elnökség tagja és Laskovics Diána kecskeméti alelnök esélyes, míg a fiataloknál Bárány Balázs választmányi tagot és Beke Károlyt, a frakció agrárszakértőjét, a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet alelnökét említették forrásaink lehetséges befutóként.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.