Döbbenetes kórházi haláleseteket vizsgál az ÁNTSZ

Hatósági vizsgálatot rendelt el az országos tiszti főorvos, Szentes Tamás a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, mert az elmúlt napokban három súlyos állapotú lélegeztetett beteg, köztük két műszíves halt meg heveny lefolyású, lázas állapot miatt. A legutolsó haláleset keddről szerdára virradó éjszaka történt.

„Mostanra már teljesen biztonságos az ellátás az intézményben. Sem a benn fekvőket, sem az újonnan bekerülő betegeket nem veszélyezteti a fertőzés”– nyilatkozta lapunknak Szentes Tamás tiszti főorvos, aki hozzátette: valószínűsíthetően véráramfertőzés történt.

Mint mondta: maga a kórház vezetői gyorsan cselekedtek, ez azt jelenti, hogy bejelentették az eseteket a szakhatóságoknak, és azonnal megkezdték a fertőtlenítést és a betegek elkülönítését. Csütörtökön már a kormányhivatal is jelezte, hogy az eddigi adatai szerint sem merült fel, hogy az üggyel összefüggésben veszélyben lennének a betegek.

Szentes Tamás
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal csak a kormányhivatali vizsgálat lezárása után kapcsolódhatott be az ügy kivizsgálásba. Így csak most kezdhették tanulmányozni az ügy iratait, illetve a speciális laboratóriumi kompetenciát igénylő vizsgálatokat, a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, illetve az intézmény által összegyűjtött adatok elemzését. Vizsgálják, hogy mi történt, milyen anyagokat használtak. Történt-e mulasztás, vagy olyan probléma, amely nyomán módosítani kell valamilyen ellátási szabályt.

Az Országos Kardiológiai Intézet péntek éjszaka hozta nyilvánosságra, hogy az intézményben öten kaptak szepszist (véráramfertőzést), az eseteket jelentették a szakhatóságoknak.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.