A tisztifőorvos szerint a magyar kórházak biztonságosak

A magyar kórházak biztonságosan működnek, az egészségügyi szolgáltatások feltételei biztonságosak – jelentette ki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás egyúttal leszögezte: nem igaz az az állítás, hogy többen halnak meg ma kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben.

László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetjének vezetője kedden arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse a Facebookon szerveződő "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport kéréseit. Kitért arra, hogy a szakmai szervezetek szerint évente két-háromezer ember halhat bele olyan fertőzésbe vagy a szövődményébe, amelyet egy magyar kórházban kap el. Hozzátette, hogy ez magasabb az autóbalesetekben elhunytak számánál.

Szentes Tamás szerint az orvoscsoport célja feltehetőleg az volt, hogy felhívja valamire a figyelmet, de kiemelte: nem igaz, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben. A tisztifőorvos veszélyesnek nevezte ezt az állítást, mivel szerinte ez alkalmas arra, hogy az emberekben félelmet keltsen és elriassza őket a kórházi szolgáltatások igénybevételétől. Ha valaki emiatt nem megy kórházba, pedig szüksége lenne rá, az jelenti az igazi veszélyt – emelte ki.

A tisztifőorvos elmondta, vannak olyan kezelések, amelyek hajlamosítanak a fertőzésre. Például bizonyos daganatos betegségeknél, szervátültetéseknél, autoimmunbetegségeknél szoktak alkalmazni olyan terápiát, amelynél az immunrendszert mesterségesen visszafogják. Ezen betegeknél gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések. Ezen túlmenően sajnos tényleg kialakultak olyan baktériumtörzsek is, amelyek kezelése nehezebb, mert több antibiotikummal szemben is ellenállóak. Mindezek nyomán az elmúlt években valóban növekedő tendenciát mutatnak a kórházi fertőzési statisztikák, de nem csak Magyarországon, hanem más nyugati országokban is – tette hozzá Szentes Tamás, kiemelve: a magyarországi adatok nem különböznek más nyugat-európai országokéitól.

A betegellátás feltételei adottak, a magyar kórházak biztonságosak – szögezte le a tisztifőorvos.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.