Tiszaújvárosban festékkel védik a kerékpárokat

Speciális megjelölést kaphat kerékpárjára ingyen minden tiszaújvárosi, így a rendőrség könnyebben megtalálhatja az ellopott járműveket.

A rendszer lényege egy speciális pasztában rejlik. Azzal ugyanis lényegében bármilyen felületen jelölést tudnak tenni, amellyel az adott tárgy egyedileg azonosítható: a jelölőpaszta száradásakor ugyanis szinte beleég az anyagba.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elgondolása alapján a városlakók kerékpárjait ezen eljárással védik, a megjelölt biciklik adatait egy számítógépes program rögzíti, ami tartalmazza a tulajdonos nevét és elérhetőségét. A jelöléssel egyidejűleg a kerékpár tulajdonosának kiállítanak egy úgynevezett kerékpár-igazolványt is, amely tartalmazza ezeket az adatokat.
Rendőri ellenőrzéskor a kerékpáron lévő egyedi azonosítót UV-fénnyel világítják meg, így a járőr azonnal lekérdezheti a kerékpár adatait és tulajdonosát - mestélt a programról a pénteki bemutatón Szabó-Berdár Csilla a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hangsúlyozta a városban rengetegen választják közlekedési eszközként a biciklit, ezért dolgozta ki a kerékpárlopások megelőzésére, valamint a jogsértések elkövetőinek felderítéséért a helyi rendőrkapitányság a város vezetésével közösen a bűnmegelőzési projektet, amely – úgy vélik – kellő védelmet jelenthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.