Tiszafürednél tetőzik a Tisza

A Tisza árhulláma Tiszafüred térségében tetőzik, Kisköre alatt lassú, napi 1-5 centiméteres áradás figyelhető meg. A tavaszias időjárásnak köszönhetően 950 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a KÖTIVIZIG területén.

Az árvízvédekezés és a belvízmentesítés mellett immár a vízkészlet megőrzésére is összpontosítanak a Közép-Tisza vidékén, ahol jellemző, hogy egyszerre van jelen az aszály és a káros víztöbblet - tájékoztatott Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója, védelemvezető. Miközben Szolnokhoz közelít a Tiszán levonuló árhullám csúcsa, több helyütt olyan vízkormányzási intézkedéseket rendeltek el, amelyek a víz helyben tartását célozzák, például a Gerje-Perje csatornákon, a Hortobágy-Berettyónál, a Körös-éren és a Peitsik-éren. Megkezdődik a Nagykunsági-főcsatorna átöblítése is, felkészülve az öntözési idényre.

A Tisza árhulláma Tiszafüred térségében tetőzik, Kisköre alatt lassú, napi 1-5 centiméteres áradás figyelhető meg.
A tavaszias időjárásnak köszönhetően 950 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a KÖTIVIZIG területén. A vízborított terület jelenleg 19 500 hektár, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintegy 13 800 hektár.
A szivattyútelepek csökkenő igénybevétele miatt több szakaszokon mérsékelték a készültséget.

Valamelyest tovább csökkent a napi átemelt vízmennyiség, az elmúlt egy nap alatt 39 torkolati szivattyútelep és 19 mobil szivattyú közel 2,15 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

Az igazgatóság szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását. Az öntözési és halastavi vízigények kielégítése, valamint a vízminőség javítása érdekében hétfőtől a Kiskörei-tározóból friss vizet engednek a Nagykunsági-főcsatornába, így az árvízi helyett ismét öntözési üzemmódban működhet.

A Tisza áradása és visszaduzzasztó hatása miatt lezárták a Közös-főcsatorna Tószegnél lévő torkolati zsilipjeit, eddig három nagyteljesítményű szivattyút helyeztek üzembe a csatorna vizének átemelése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.