Tiltásra tüntettek a Merkel-látogatás alatt

„Putyini gyakorlat Merkel látogatása napján" – így kommentálta az ősszel indult kormányellenes tiltakozássorozat során megszületett Most Mi közösség azt, hogy az utolsó pillanatban, hétfőn reggel kaptak értesítést arról: nem tarthatják meg demonstrációjukat délután a józsefvárosi Pollack Mihály téren.
A szervezők azért oda hirdették meg a rendezvényt, mert az ott lévő Andrássy Gyula Egyetemen tartott előadást délután a német kancellár. A demonstrációt épp ezért úgy hirdették meg: „Mutassuk meg Merkel asszonynak, és mutassuk meg a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen!"

– A rendőrségtől reggel nyolckor kaptunk egy telefont, közölték, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) döntése miatt nem tarthatjuk meg a tüntetést – mondta lapunknak Takács Bori, a Most Mi egyik alapítója: – Január másodikán jelentettük be a tüntetést, a múlt kedden a terrorelhárítás egyik munkatársának részvételével közös helyszínbejárást is tartottunk, ezért különös, hogy épp a tüntetés napjának reggelén döntöttek úgy, pont ott nem demonstrálhatunk.

A TEK szerint szó sincs tiltásról. Mint azt az MTI-nek eljuttatott közleményükben írták, a személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem, a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van tüntetések megtartására. A terület lezárását azzal indokolták: az Andrássy egyetemen tartózkodott Angela Merkel kancellár, és a diplomáciai­ kapcsolatokról szóló bécsi nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benn tartózkodás korlátozásával biztosítható. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a TEK döntése jogszerűtlen volt, ráadásul lényegé­ben a bejelentett és a rendőrség által korábban tudomásul vett tüntetés betiltását jelentette.

A szervezők már hétfő délelőtt jelezték, hogy másutt, de megtartják a demonstrációt. Az eredeti helyszíntől alig pár száz méterre, a Kálvin tér közelében állították fel a színpadot. A demonstráción 200-300 ember vett részt. Sárosdi Lilla élesen bírálta a kormányfőt, a demokráciát féltő Hans-Henning Paetzke, hazánkban élő német író, műfordító, szerkesztő pedig úgy vont mérleget: „A magyar államgépezetben rohad valami". Ezt épp olyan egyetértéssel fogadta a közönség, mint Takács Bori érvelését arról: elutasítják Orbánt és rendszerét, de a korábbi hatalmi elitből, a jelenlegi ellenzékből sem kérnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.