Tiltakozók Orbán ablaka alatt

A hétvége és Húsvét miatt szünetelt az építkezés a Szabadság téren, ezért csak kedden folytatódott a tiltakozás a megszállási emlékmű ellen.
A múlt hét pénteken a szervezők ma délutánra „fakultatív programot" hirdettek, de akkor nem mondták el, mit terveznek. Most kiderült: egy flashmobot Orbán Viktor miniszterelnöki dolgozószobájának ablaka elé.

Nem sokkal öt után egy kisebb csoport, mintegy 30 ember indult a Szabadság térről a Kossuth térre. Mécseseket, emlékköveket és virágokat vittek magukkal. Rövid rendezvény volt: elénekelték a Himnuszt és Bródy János egyik dalát ("Lesz még Magyar Köztársaság"), majd visszamentek a Szabadság térre, ahol már nagyobb számban gyülekeztek a tiltakozók. 

Hat órától a „szokásos menetrend" szerint folytatódtak az események: beszédek hangoztak el, majd következett a kordonbontás. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista a szolidaritását akarta kifejezni, mondván, úgy érzi, tiltakoznia kell, ha hatalmi gőggel találkozik. - Akinek nincs emlékezete, annak nincsen múltja - ezt már Szüts Miklós festőművész jelentette ki. Miklósi László, a Történelemtanárok Egylete (TTE) elnöke arra kért mindenkit, végre beszéljük kiközös traumáinkat: kezdjük el, itt az alkalom. 

A szervezők a helyszínen szórólapokat osztogattak, kérve, jelentkezzenek, akik hajlandók részt venni egy polgári engedetlenségi akcióban.

A kormány német megszállási emlékművét két nappal a parlamenti választás után kezdték el építeni a Szabadság téren. Már aznap tüntetők jelentek meg a helyszínen. Akkor még egyszerűen ledöntötték, a későbbi napok során (a mostani alkalom volt a tizedik) szerszámokkal szakszerűen szétszerelték a munkaterület köré húzott kordont.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.