Tiltakozó nagygyűlésre készülnek az oktatási szakszervezetek

Tiltakozó nagygyűlést terveznek oktatási szakszervezetek a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen, mert az véleményük szerint komoly privatizációs veszélyt hordoz magában - tudta meg Kis Papp Lászlótól, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnökétől az MTI pénteken.

Az érdekvédő azt mondta, hogy bár a törvényjavaslatban közvetlenül a privatizáció nem szerepel, de egyenes következmény lehet. Úgy látta, hogy nem megfelelőek azok a garanciális elemek, amelyekről a törvényt Sándor Klárával (SZDSZ) beterjesztő Magyar Bálint (SZDSZ) országgyűlési képviselő beszélt az oktatási bizottság előtt, és nem óvják meg a felsőoktatási intézményeket az esetleges magánosítástól.

Kijelentette: a törekvés ellen tiltakoznak, és a leghatározottabban fellépnek ellene. A további részletekről jövő héten a Pedagógusok Szakszervezetével és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen számolnak be a sajtó képviselőinek - mondta.

A törvényjavaslatot szerdán a kormánypárti képviselők szavazatával általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága.

Magyar Bálint, egykori oktatási miniszter a grémium előtt azt mondta, hogy a törvénycsomag a felsőoktatási reform befejezésének szükséges lépése. Kifejtette: a felsőoktatási intézmények oktatási és akadémiai kérdésekben teljes autonómiát élveznek, de ez az autonómia a vagyongazdálkodás területére nem terjed ki. Az állami felsőoktatási intézmények így egyfajta állami gyámság alatt állnak - fejtette ki a szabaddemokrata képviselő. Közlése szerint a törvénymódosítás az állami vagyonnal való szabadabb gazdálkodást teszi lehetővé azáltal, hogy a felsőoktatási intézmények az általuk kezelt törzsvagyon tulajdonosává válnak. A törvény garanciális elemeket tartalmaz, hogy ez a vagyon ne olvadhasson el. Ezek között említette, hogy az ingatlanvagyon fejlesztésére lehet csak fordítani azokat a forrásokat, amelyek az esetleges értékesítésből befolynak.

A törvényjavaslat ezen pontját a Fidesz, a KDNP és a független Almássy Kornél is aggályosnak találta, és a szavazásnál nem támogatták az előterjesztést. Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke az MTI-nek az ülésen azt mondta, a magyar gazdasági és a világgazdasági helyzetben nem ez a legmegfelelőbb pillanat, amikor a  szabadpiacra kell lépnie egy olyan állami szektornak, amelynek működése és léte függ attól, hogy az állam milyen mértékben finanszírozza. Ha az állami intézmények önmaguk gazdálkodhatnak a vagyonnal, az a veszély áll fenn, hogy a legjobb szándék mellett is csődbe juthat egy egyetem vagy főiskola - tette hozzá.

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a kormány jövő hétre alakítja ki álláspontját a törvényjavaslatról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.