Tiltakozó hallgatók a szombathelyi és a debreceni közgyűlésben

Szombathelyi egyetemisták petíciót olvastak föl a ma ülésező közgyűlésben. A mai debreceni közgyűlésre is elmentek a hallgatók, de csak féltucatnyian.

Petíciót olvastak fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése ügyében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén.

A szombathelyi városháza üléstermében 12 hallgatóból álló küldöttség jelent meg, majd néhányan a kormány felsőoktatási átalakítási terveit bíráló plakátokat osztottak szét, amelyeken "a hallgatók röghöz kötését", a "bújtatott tandíj bevezetését" kifogásolták, és közölték: "nem engednek a kormányzatnak". A plakátokat csak az ellenzék képviselők vették át.

Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke ezt követően felolvasta petíciójukat, amelyben egyebek mellett hangsúlyozták: a felsőoktatást hátrányosan érintő intézkedések veszélyeztetik a Savaria Egyetemi Központ karain folyó oktatást és az intézmény létét is.

A hallgatók petícióját a betegsége miatt távol lévő Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester helyett Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át.

A SEK hallgatói ezt követően a Vas megyei kormányhivatalba mentek, ahol szintén átadták petíciójukat. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottal nem tudtak beszélni, munkatársaitól azt a választ kapták, hogy szabadságon van.

Ugyancsak ma ülésezik a debreceni önkormányzat fideszes többségű közgyűlése, ahol ma reggel csak mintegy féltucat egyetemista jelent meg. Tegnap este mintegy háromszáz hallgató vonult utcára a cívisvárosban, hogy tiltakozzon a kormányzati tervek ellen, s a felvonulás végén, a Nagytemplom előtt elhangzott: a hallgatóknak jelen kellene lenniük a debreceni közgyűlésben is, hogy Kósa Lajos polgármester előtt is demonstráljanak.

Ám a felhívás nem vezetett eredményre: a közgyűlés kezdetekor csak a helyi hallgatói önkormányzat két vezetője, valamint öt-hat hallgató jelent meg a városházán. Holott a rendőrség fölkészült a fogadásukra, s előre lezáratták a hivatalban a díszterem karzatára vezető ajtót.

A tegnap este lezajlott demonstráción nem sokan képviseltették magukat a Debreceni Egyetemen: habár az intézménynek összesen mintegy 32 ezer nappali és levelező tagozatos hallgatója van, a tüntetésen alig ezren vettek részt, a tiltakozó petíciót pedig csak százötvenen írták alá. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) ugyanakkor eredményesnek ítélte a tegnap esti hallgatói fórumot. Közleményükben azt írták: "az ezernél is több egyetemi polgár részvételével lezajlott egyeztetés egy tüntetéssorozat kezdete, amelynek célja a magyar felsőoktatás és a Debreceni Egyetem minőségének szavatolása".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.