Tiltakoznak az alkotók a jogdíj miatt

Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni – olvasható a művészek Országgyűléshez írt nyílt levelében.

Az ellen is tiltakoznak, hogy a jogdíjakból saját döntésük alapján kulturális támogatási célra szánt összegeket is az állami kulturális elosztási rendszerbe (Nemzeti Kulturális Alap) akarják beolvasztani, az NKA forrásait az alkotók és előadók rovására növelve meg.

A Parlament Alkotmány- és Igazságügyi Bizottsága minden előzmény nélkül egy olyan – „koherenciazavar elhárítására” hivatkozó – törvénymódosító javaslatot terjeszt jövő hétfőn az Országgyűlés elé – olvasható a felhívásban –, amely a teljes hazai alkotói és előadói réteg érdekeit súlyosan károsítja, de amelyről az érdekeltek még csak nem is hallottak idáig. Mivel hétfőig mindössze pár nap van hátra, csak ennek a közvetlenül a képviselőkhöz intézett nyílt levélnek a megfogalmazására maradt idő.

A tiltakozás célja, hogy az Országgyűlés hétfőn ne szavazza meg a törvénymódosítást, de legalább halassza el a szavazást az érdekeltekkel való egyeztetésig.

NYÍLT LEVÉL AZ ORSZÁGGYŰLÉS KÉPVISELŐIHEZ (teljes szöveg)

Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni az október 7-i zárószavazás előtti módosító indítványával.

1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.

2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le.

A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől.
Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk.
Kérjük az Országgyűlés képviselőit, hogy a módosító indítványt ne támogassák!

 

A kezdeményezéshez eddig több mint ezer művész csatlakozott. Köztük van Török Ádám, Zorán, Szikora Róbert, Parti Nagy Lajos, Palya Bea, Zséda, Kulka János és Demjén Ferenc is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.