Tiltakozik a TASZ az Orbán-házhoz vezető út lezárása miatt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) nyíltan a jog fölé helyezte magát azzal, hogy egy hasonló ügyben hozott jogerős bírósági végzést figyelmen kívül hagyva lezárta a miniszterelnök otthonának környékét egy demonstráció idejére.

A jogvédő szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte: a TEK július 4-én, a devizahitelesek demonstrációja idején egyszer már lezárta a kormányfő otthonának környékét. Akkor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a TASZ felülvizsgálati kérelme nyomán kimondta, hogy a rendőri szervek jogszerűtlenül akadályozták meg a gyülekezési jog gyakorlását - írták.

A közleményben idézték a bíróság végzését, amely szerint "nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban a politikai véleménynyilvánításra irányuló békés gyülekezést pusztán azon okból korlátozni, hogy azt védett személy jelenlétében kívánják megvalósítani".

A civil szervezet kiemelte: péntekre ismét a devizahitelesek szerveztek tüntetést egyebek mellett a miniszterelnök háza elé, és a TEK csütörtökön ismét lezárta a környéket. "Mivel a határozat most sem tartalmaz több indokot, mint legutóbb, így ez is nyilvánvalóan jogsértő" - jelentette ki a szervezet.

A TASZ szerint ha egy kormányzati szerv semmibe veszi a bíróság rá vonatkozó döntését, akkor ott nem a jog uralkodik, hanem a hatalmi önkény - tették hozzá.

A TEK csütörtökön közölte a honlapján, hogy péntektől a szükséges ideig, de legfeljebb vasárnap éjfélig lezárják a XII. kerületi Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Csipke út és Cinege út kereszteződéséig tartó területet. Az intézkedés pontos oka a személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentumból nem derül ki, Hajdu János főigazgató indoklásként azt írta: ebben az időszakban a Cinege út 5. szám alatt védett személy tartózkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.