Tiltakozik a PM: beléfojtották képviselőjükbe a szót

A kormánypárti többség megtagadta a szót Szabó Rebeka képviselőtől a földtörvény vitájában - írja fölháborodott hangú közleményében a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM).

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának kormánypárti többsége a testület mai ülésén nem adta meg a lehetőséget Szabó Rebeka parlamenti képviselőnek, hogy elmondja véleményét a kabinet új, bizottsági módosítónak álcázott földtörvény-javaslatáról.

A Párbeszéd Magyarországért Párt által kiadott közlemény szerint az ülésszak egyik legfontosabb, a birtokviszonyokat, a gazdálkodók megélhetését és az egész ország élelmiszertermelését döntően befolyásoló törvényének vitája még tavaly novemberben szakadt félbe, és hosszas várakozás után egy szinte teljesen új változattal folytatódik. A szakbizottsági vitában Szabó Rebeka annak ellenére nem kapott szót, hogy a törvényjavaslat tárgyalásának megkezdésekor még a mezőgazdasági bizottság tagja volt, és módosító indítványokat is nyújtott be az eredeti tervezethez - amelyek megtárgyalását a mai bizottsági ülésen már nem kezdeményezhette.

Mint fogalmaznak, hiába írták át jelentős részben a törvényszöveget, az előző tervezet hibáin nem sikerült érzékelhetően javítani. Továbbra sem látszanak a garanciák a jelenlegi, erősen koncentrált birtokszerkezet átalakítására, vagy arra, hogy a helyi közösségek érdemben beleszólhassanak saját településük földügyeibe.

A beleszólás és véleménynyilvánítás korlátozását a jelek szerint a helyi gazdálkodók után az ellenzéki képviselőkön folytatják a kormánypártok. Úgy tűnik, a Fidesz földtörvénye változatlanul nem állja ki a nyilvánosság, illetve a földügyi visszaélések ellen harcoló zöldpárti kritika próbáját - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.