Tiltakozik a Fidesz a nemi szerep óvodai háttérbe szorítása ellen

"Az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását" - az óvodai nevelés alapprogramjának ezen mondatát kifogásolják.

A Fidesz elnöksége tiltakozik az ellen, hogy az óvodákban háttérbe szorítsák a nemi szerepet a gyermekekben egy tavaly novemberi kormányrendelet alapján - közölte a párt. A Fidesz szerint olyan óvodákra van szükség, "ahol nem a családok akarata, mindennapi élete és szokásai ellenére, hanem azokkal összhangban nevelik a gyermekeket".

Az Országgyűlésben Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője hétfőn azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a nemrég kiadott óvodai nevelés országos alapprogramjának "igen nehezen értelmezhető" a gyermekképe. A politikus azt a mondatot kifogásolta, amely szerint "az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását". Az idézett megfogalmazásból arra lehet következtetni, mintha a nemi meghatározottság tudatosítása nevelési hiba volna az óvodákban - mondta.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában hangsúlyozta: az alapprogram tartalmazza azt a mondatot, amely szerint az óvodai nevelés befogadó, és tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.