Tilos lesz közszemlére tenni a vörös csillagot

A nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák alatt elkövetett bűnök fájdalmas sebeket hagytak, ezért a diktatúrák jelképeinek használatát mindaddig tiltani kell, amíg Magyarországon egy olyan ember is él, akit ilyen jelképeket viselők kínoztak meg – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az erről szóló előterjesztés keddi, általános vitájában az Országgyűlésben.

Répássy Róbert elmondta, az önkényuralmi jelképek használatának általános tiltása helyett a jelképek köznyugalom megzavarására alkalmas terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata vagy közszemlére tétele lesz tiltott. 

Az államtitkár közölte azt is: a korábbihoz képest azért szűkül a büntetendő magatartások köre, mert az Alkotmánybíróság (AB) a szabályozást túl tágnak ítélte, amely ellentétes bírói döntésekhez vezethet, így önkényes jogértelmezésre ad lehetőséget. Az AB legitim célnak tekinti a véleménynyilvánítás korlátozását a diktatórikus rendszerekkel való azonosulást kifejező jelképek használatával kapcsolatban - hangsúlyozta egyúttal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.