Tiffán a borászok nevében dicsérte a Fidesz-kormányt

A kormány az elmúlt három évben számos olyan intézkedést hozott, mely javítja a magyar borászatok helyzetét. Ősztől európai uniós forrásból évente 8,5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a borászok - mondta Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, borász a balatonfüredi borheteken hétfőn.

A Fidesz-kormány mindent megtett azért, hogy az ágazat helyezte javuljon, az új bortörvény megalkotásával csökkenjen a borászatokat a rendszerváltás óta sújtó, túlzott bürokrácia – mondta a képviselő sajtótájékoztatón.

Az új szabályozásnak köszönhetően 2012-től a borászatok helyben eladhatják a boraikat, leegyszerűsítették a pincekönyv vezetését, 2012 végén pedig megszületett az új hegyközségi törvény, ami által a borászoknak sokkal nagyobb beleszólásuk van a hegyközség életébe, valamint a helyi ismerettel rendelkező hegybírók dönthetnek a telepítésekről és kivágásokról – sorolta a képviselő.

Tiffán Zsolt tájékoztatása szerint ősztől európai uniós forrásokból a borászok évente 8,5 milliárd forintos támogatáshoz jutnak. Ezen belül a borászati beruházásokra évente 4-5 millió eurót (1-1,5 milliárd forint), a borászati marketingre 3 millió eurót (900 millió forint), a szőlőültetvények szerkezetátalakítására hektáronként 3,5-4 millió forintot lehet majd fordítani.

Korszakváltás volt 2010 után az ágazatban, s a kormány kiemelt figyelmet fordít a magyar szőlő- és bortermelésre – összegezte Tiffán Zsolt.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője arról beszélt, hogy a magyar bor nemzeti értékünk, melynek védelméért és támogatásáért mindent meg kell tenni.

Hozzátette: a magyar bor nemcsak jó minőségű, hanem közvetve munkahelyeket is biztosít, ezért a Fidesz az elmúlt három esztendőben kiemelt ágazatként kezelte a szőlészetet-borászatot. 

Az ágazat miniszteri biztost, parlamenti albizottságot "kapott", megalakult az Országos Borbíráló Bizottság, a Tokaji Borbizottság, valamint meghirdették a nemzeti borkiválósági programot és csökkentették a borászatokra nehezedő bürokráciát – sorolta a szóvivő a kormány intézkedéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.