Thürmer szerint az MSZP 'két évtizede lop'

A szombati MSZP-kongresszus "egy centivel sem vitte előre Magyarországot", a fiatalok összeálltak az idősebbekkel, a rendszerváltás politikai és gazdasági tolvajaival, hogy a következő fél év alatt még ellopják, ami az országból megmaradt - mondta Thürmer Gyula.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke Budapesten, a Fiumei úti temetőben tgartott beszédet, ahol a 20 éve elhunyt Kádár Jánosra, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) egykori főtitkárára emlékeztek.A pártelnök a politikai nagygyűlés több száz résztvevője előtt azt mondta: "Az MSZP két évtizede lop, azt folytatja most is, az országra pedig ki lehet írni: "eladva".

Thürmer Gyula, felpróbál egy baloldali front feliratú sapkát a Kádár János halálának 20. évfordulóján
Budapest, 2009. július 5. Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke felpróbál egy baloldali front feliratú sapkát a Kádár János halálának 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés megkezdése előtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az országot a rendszerváltók a Horthy-korszakhoz hasonlóan megint hárommillió koldus országává tették, ma Magyarországon egymillió ember jól él, s azért élhet jól, mert kilenc millió rosszul él - fogalmazott. A Magyar Kommunista Párt azonban küzd azért, hogy ne adják el a MÁV-ot, ne kerüljenek magánkézbe a történelmi kastélyok, és ne kerüljön idegen kézbe a magyar termőföld - folytatta.

Thürmer Gyula meglátása szerint azért, hogy "a munkást, a parasztot, a dolgozót kivágták a parlamentből", felelősek az egykori állampárt, az MSZMP akkori vezetői, akik "alkotmányos többpártrendszert hirdettek (...), átmenetről prédikáltak (...), közben vitték a vállalati vagyont, a szövetkezetek színe-javát". Ugyanígy felelősnek nevezte meg az akkori Szovjetunió vezetését, a külföldi tőkéseket, az egykori ellenzékieket és magát az MSZMP-tagságot is. Utóbbit azért, mert "mások parancsára vártunk, amikor nekünk kellett volna cselekedni".

Rámutatott: elleneznek és elítélnek minden fajta faji megkülönböztetést, ők a "nyomort, a munkanélküliséget, a kiszolgáltatottságot" akarják megszüntetni, amelynek - fűzte hozzá - a kapitalizmus az okozója, csakúgy, mint zsidóellenességnek és a cigánygyűlöletnek. Véleménye szerint "nem segélyt kell adni a cigányoknak, hanem munkát, munkahelyet és iskolát".

Arról is beszélt, hogy pártjuk "húsz esztendeje eltemette Kádár Jánost, a XX. századi szocializmus megtestesítőjét és jelképét, de nem temette el a szocializmust". Egy XXI. századi szocializmust szeretnének megvalósítani, ahol Magyarországon döntik el az ország sorsát, nem Washingtonban, Brüsszelben, Moszkvában vagy Pekingben - hangsúlyozta.

Thürmer végül kifejezésre juttatta: a következő parlamenti választáson az MSZP bukásával a munkások nem veszítenek, de a Fidesz győzelmével sem nyernek. A Bajnai-kormány mostani, a válságot kezelni szándékozó szja-változtatása a szegényeknek rossz, az áfa-emelés, a benzinár-emelés, az infláció pedig a kisemberek pénztárcáját sújtja - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.