Tévéostrom - 'A rendőrök cserben hagytak minket'

"Úgy éreztük, cserben hagytak minket a rendőrök a tévészékház ostromakor azzal, hogy kivonultak az épületből" - mondta Rudi Zoltán az MTV volt elnöke a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság szerdai ülésén.

Rudi Zoltán azt mondta: mintegy 20-25 perccel a rendőrök távozása után felmérték a helyzetet, azt hogy nincs védelmük, majd az MTV biztonsági szolgálatának vezetője tanácsára az épület evakuálásáról döntött. Kitért arra, hogy ez nagyjából egy időben történt a tüntetők épületbe való bejutásával, majd kérdésre válaszolva kifejtette: atrocitás a munkatársak és a tüntetők között nem történt, az MTV dolgozói közül senki sem sérült, csak a vagyontárgyakban keletkezett jelentős kár. Vele a rendőri vezetés nem tárgyalt, ő próbálta elérni Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt, de nem sikerült. Tudomása szerint a biztonsági szolgálat vezetője volt az, aki tartotta a kapcsolatot a rendőrség helyszíni parancsnokaival.

Rudi Zoltán visszaemlékezése szerint este fél 9-9 körül értesült a Híradó egyik munkatársától arról, mi történik a székháznál. Autóba ült és a helyszínre ment, de csak a hátsó, Nádor utcai kapun tudott bejutni. Mint mondta, az Este című műsor végére ért oda, amelynek vendége Navracsics Tibor, a Fidesz akkori frakcióvezetője, Juhász Ferenc, az MSZP akkori elnökhelyettese és Török Gábor politológus volt, akik az ostrom miatt "ottmaradtak, majd ott ragadtak" az épületben. (A Magyar Televízió Szabadság téri székházát 2006. szeptember 19-ére virradó éjszaka támadták meg a tüntetők.)

Kérdésre válaszolva kifejtette: nem kaptak tájékoztatást a rendőröktől, de ott voltak a munkatársai az épület minden pontján, látták mi történik. Felidézte: akkoriban két biztonsági szolgálattal - a Civil Biztonsági Szolgálattal és az In-Kal Security-vel - volt szerződése a televíziónak, és ők nagyon komoly feladatot láttak el a rendőrök kiérkezéséig, majd azután a védekezésben is.

Gulyás Gergelynek, az albizottság fideszes elnökének kérdésére a volt tévéelnök kifejtette: a petícióról csak az általa elrendelt vizsgálat nyomán másnap, illetve harmadnap született jelentés révén van tudomása. A dokumentumokban állítása szerint csak az szerepelt, hogy egy kisebb csoport megjelent az MTV székházának bejáratánál és kerestek egy vezetőt. Mivel a késő esti órákban a híradó felelős szerkesztője volt benn, ő pedig kérte, hogy munkája miatt keressék később, a tüntetők végül elmentek, majd nagyobb tömeggel visszatértek. Gaudi-Nagy Tamás, az albizottság jobbikos alelnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: a történtekről készült rendőri jelentések rögzítik a petícióátadási szándékot.

Magáról a petícióról, illetve annak beolvasásáról azt mondta: az ilyen esetekre a médiatörvény és az MTV belső szabályzata az irányadó. Előbbi a szerkesztői szabadságot rögzíti, tehát azt, hogy semmilyen érdekcsoport nyomására a műsort befolyásolni nem lehet - hangsúlyozta Rudi Zoltán. Hozzátette: a másik, a belső szabályzat pedig azt mondja ki, hogy hírérték alapján kell mérlegelnie az éppen ügyeletes felelős szerkesztőnek.

"Nem kötelessége, nem is lehetősége" a köztévének, hogy bármit is beolvasson, ha így lenne, akkor lenne olyan periódus, amikor csak ilyeneket olvasnának be - mondta Rudi Zoltán. Erre Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte, hogy magánvéleménye szerint éppen akkor teljesítené végre közszolgálati kötelességét a köztévé. Gulyás Gergely pedig ezzel kapcsolatban kifejtette: álláspontja szerint át kellett volna venni a petíciót, el kellett volna olvasni és azt követően dönteni arról, hogy beolvassák vagy kidobják.

Szólt arról is, hogy miután kijutott az épületből, még a Nádor utcában volt egy ideig, a helyreállításról egyeztettek, aminek eredményeként másnap hajnalban el tudott indulni az adás.

Kérdésre válaszolva Rudi Zoltán elmondta, hogy az ostrom után egyedül Petrétei István akkori igazságügyi és rendészeti miniszter tartotta szükségesnek, hogy felhívja és legalább telefonon annyit mondjon: szégyelli magát a történtek miatt, azért hogy nem tudták megvédeni a televízió dolgozóit és megköveti ezért. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök pedig az ostrom másnapján látogatott el a Szabadság téri épületbe, ahol megdöbbenéssel konstatálta a károkat. Lehet, hogy ez szentimentális, de meglepett, hogy a történtek után ilyen kevés az együttérzés az MTV iránt - fűzte hozzá a volt elnök.

Rudi Zoltán meghallgatását követően Varga László, az albizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: felháborító, hogy a rendőrség magára hagyta a tévé dolgozóit, akiket szerinte "az Úristenen kívül csak a magyar emberek becsülete védte meg". A honatya szerint ugyanis, ha igaz lenne, hogy csürhe foglalta el az MTV-t, akkor ott bármit csinálhattak volna, mert nem volt, aki megvédje a tévét, a dolgozókat is az intézmény biztonsági szolgálata evakuálta, "ezért börtön jár a rendőrség akkori vezetőinek".

Révész Máriusz, az albizottság fideszes tagja szerint a rendőrségi vezetők magyarázatai szánalmasak, a tévét nem a demonstrálók foglalták el, hanem a rendőrök adták át, méghozzá úgy, hogy erről nem is értesítették az ott dolgozókat. Ez egy jogállamban súlyos katonai bűncselekmény. A minimálisan elvárható az lett volna a rendőri vezetőktől, hogy értesítik a tévé vezetőit a tervezett lépésről, megvárják, amig biztonságosan eltávoznak a dolgozók, és csak ezután adják fel az épületet - szögezte le a fideszes honatya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.