Teve utcai lövöldözés: Golyózápor után szópárbaj

Az eddig beszerzett adatok nem elegendőek ahhoz, hogy bárkit bűncselekmény elkövetésével meggyanúsítsanak - így reagált az ügyészség arra, hogy a rendőrség már tudni véli, ki lőtt a székházukra.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter Bencze József országos rendőrfőkapitány korábbi nyilatkozatára utalva megismételte: még nem járult hozzá az ügyészség bizonyos nyomozati cselekmények elvégzéséhez, noha a nyomozók azt remélik, az általuk javasolt "úton", eljuthatnának a rendőrség Teve utcai központja ellen két éve végrehajtott géppisztolyos támadás tetteséig. Rendőrségi nyilatkozatok szerint két személlyel sikerült vádalkut kötni, akik állítólag készek lennének megnevezni a támadókat.

A Fővárosi Főügyészség közleményben reagált csütörtökön a rendőrfőkapitány és a miniszter kijelentéseire. Hangsúlyozták, hogy az ügyben a rendőrség fokozott ügyészi felügyelet mellett ugyan, de lényegében önállóan, saját hatáskörében eljárva nyomoz. Az ügyészség ezzel együtt számos esetben konkrét nyomozati utasításokkal segítette a tettesek felkutatását.

A közlemény kitér arra, hogy az ügyben nyílt (azaz nem titkos) nyomozás zajlik, így nincsenek olyan részletek, adatok, tények, amelyeket nyílttá kellene vagy lehetne tenni. A rendőrség az elmúlt két évben számtalan tanút hallgatott ki, hatalmas mennyiségű bejelentést ellenőrzött, azonban az eddig beszerzett bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy bárkit is bűncselekmény elkövetésével megalapozottan, törvényesen meg lehetne gyanúsítani.

Rákérdeztünk a Fővárosi Főügyészség szóvivőjénél az állítólagos vádalkukra, Skoda Gabriella azonban azt mondta: a közleményben leírtakon túl nem nyilatkozhat az ügyről.

A Teve utca elleni támadásról számtalan feltételezés látott napvilágot. Vannak, akik radikális csoportok "figyelemfelkeltő" akciójának tartják az épületre leadott géppisztolysorozatot, mások szerint bűnözői csoportok így akarták megfélemlíteni a rendőrséget. Nem zárható ki, hogy szélsőségesek így kívánták demonstrálni, hogy a kormány képtelen megvédeni a polgárokat, hiszen még önmaga védelmére sem képes a rendőrség.

A rendőrség, a miniszter és a főügyészség szópárbajából egyelőre csak az vonható le következtetésként, hogy egyelőre senki nem tudja, ki és miért lőtt a Teve utcai rendőrpalotára 2007 februárjában, így bármelyik, akár a legelképesztöbb feltevés is igaz lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.