Tettrekész-per Szekszárdon - Rosszul lett az alperes

Megkezdődött a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) pere pénteken a Tolna Megyei Bíróságon, amelytől a Tolna Megyei Főügyészség a szakszervezet törvényes működésének helyreállítását kérte.

A főügyészség keresetében azt kéri a bíróságtól, hogy hívja össze a szakszervezet legfőbb szervét, a kongresszust, amelynek fel kellene bontania a Jobbik Magyarországért Mozgalommal 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást.

Szima Judit és Vona Gábor írta aláírja a Tettrekész és a Jobbik megállapodását 2009. május 18-án
Szima Judit és Vona Gábor írta alá a megállapodást május 18-án

Az ügyészség szerint emellett több ponton változtatni kellene a szakszervezet működésén: felügyeleti bizottságot kell választani, meg kell szüntetni a tagtoborzási gyakorlatot, felül kell vizsgálnia a tagkizárásokat és egyértelműen meg kell határozni a testületi szervek hatáskörét.

Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a pénteki tárgyaláson az eljárás megszüntetését kérte. Mint mondta, "az ügyészség célja a TMRSZ lejáratása", keresetének "inkább politikai, mint jogilag megalapozott indokai vannak". A főtitkár szerint "a Legfőbb Ügyészség koncepciós eljárást kezdeményezett a Tolna Megyei Főügyészség által, és a szakszervezetet akarja ellehetetleníteni".

Szima Judit kérte a bíróságtól a felperes ügyészség képviselőjének és a Legfőbb Ügyészség egy ügyészének tanúként való meghallgatását is. Ezzel kapcsolatban a tárgyalást vezető bíró felhívta a figyelmet arra: egy eljárásban egy személy csak egy minőségben vehet részt.

A főtitkár felidézte, hogy a Jobbikkal kötött megállapodással kapcsolatban a Tolna megyei főügyészségtől kértek állásfoglalást, amelyben az állt, hogy egy szakszervezet az alapszabályában megjelölt céljainak elérése érdekében együttműködhet más szervezetekkel.

Müllerné Bognár Katalin ügyész válaszában visszautasította a politikai befolyásoltságra vonatkozó felvetést. A Jobbik-megállapodással kapcsolatban adott állásfoglalás kapcsán kifejtette: "ha a TMRSZ tagjai sportolni szeretnének, és ehhez a Jobbik teniszpályát, uszodát tud rendelkezésre bocsátani, erről megállapodást köthetnek".

A szakszervezet alapszabályában is rögzíti, hogy politikamentesen cselekszik, nem indokolt, hogy politikai megállapodást kössön - hangsúlyozta az ügyész. A tárgyalás Szima Judit kérésére egyszer félbeszakadt, majd a bíróság elnapolta, miután az alperes rosszullétre hivatkozva ezt kérte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.