Tétényi Éva nem bánná, ha Meggyes Tamás mégis maradna

A Fidesz belátta, Meggyes Tamással nem hódíthatja vissza Esztergomot. A volt polgármestert előre nem figyelmeztetve a kormánypárt helyi embere bejelentette: teljesen új gárdával vágnak neki 2014-nek. A sértett fideszesek miatt azonban határozatképtelenné válhat a közgyűlés – egy teljes évre. A helyzetet csak a parlament oldhatná fel, de nem valószínű, hogy ez érdekében is áll a kétharmados többségnek.

Nem könnyű helyi lakost találni az esztergomi piacon. Sokan járnak be vásárolni vidékről meg a Duna túlpartjáról, a szlovákiai Párkányból. Őket hiába is faggatom a legújabb helyi politikai fejleményekről, csak a vállukat vonogatják. Az esztergomiakat persze izgatják a változások, de egyelőre nem tudják hova tenni a történteket.

– Maga el tudja képzelni, hogy Meggyes Tamás fogja magát és visszavonul a politikától? Ugyan már. Hiszen nem ért semmi máshoz – mondja egy teli szatyrot cipelő férfi.

– Persze, hogy abbahagyja. Egy kicsit még illegeti magát, hátha kap búcsúajándékként valami jó kis zsíros állást a Fidesztől – győzköd egy fiatalember. A barátja is bekapcsolódik a beszélgetésbe, ő épp ellenkező véleményen van: szerinte Meggyes betege a politikának, nem fog tudni megválni a közszerepléstől, ha kell, jövőre független jelöltként indul majd az önkormányzati választásokon. Arra a felvetésemre, hogy a most megalakult Szövetség Esztergomért Összefogásban vajon helyet kaphatna-e a korábbi polgármester, a fiatalember csak legyint:

– Összefogás? Na, ne nevettessen már! Ki akarna ebben a városban összefogni bárkivel is? Az új szervezetnek pont az a lényege, hogy kigolyózza azokat, akik még mindig hűek Meggyeshez.

György Róbert, a Fidesz nyáron megválasztott esztergomi elnöke nem pont ezzel indokolta a jobboldali helyi szervezeteket (Fidesz, Fidelitas, KDNP, Rudnay Egyesület) tömörítő Szövetség Esztergomért Összefogás létrehozását. Azon túl, hogy ígéretet tett az együttműködésre építő, konstruktív szellemű politikai stílus meghonosítására, világossá tette azt is: „Meggyes Tamás népszerűtlensége ráhúzódott az esztergomi Fidesz-frakcióra és a pártra, ezt belátva és ennek következményeit elfogadva Meggyes kiszáll a közéletből, és a jelenlegi frakció egyetlen tagja sem jelölteti magát újra a következő önkormányzati választáson.”

Mint utóbb kiderült, György Róbert előzetesen nem egyeztetett Meggyessel, mint ahogy a jelenlegi Fidesz-frakciót is meglepetésként érte a városi pártelnök bejelentése. Ahogy a volt polgármester a távirati irodának fogalmazott: nem érzi igazságosnak a döntést. „Ez kollektív büntetés. Azt mondani, hogy tíz emberből mind a tíz hibás, azt jelenti, hogy a Fidesz alkalmatlan jelölteket delegált” – közölte, megjegyezve, hogy saját maga akar dönteni a további politikai szerepvállalásáról.

Láthatóan a frakciótagok is megsértődtek, a bejelentést követő önkormányzati testületi ülésen ugyanis a tíz fideszes városatya közül csak hárman jelentek meg. Tétényi Éva független polgármester oda is vetette Steindl Balázs frakcióvezetőnek: „Ön alól kiment a frakciója”. Mire Steindl közölte: „Ahogy mondja.” Márpedig a többséget adó fideszes városatyák nélkül az esztergomi testület határozatképtelen.

Tétényi Éva azonnal írt is egy-egy levelet a megyei kormánymegbízottnak, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Orbán Viktor kormányfőnek azt kérve: a parlament oszlassa fel a képviselő-testületet. Erre csak november 30-ig van lehetőség, utána – a közelgő jövő őszi helyhatósági választások miatt – már nem tarthatnak időközi voksolást. Ha még egy évig marad a jelenlegi testület, fennáll a veszélye, hogy – a sértett fideszes képviselők távolmaradása esetén – egyetlen ülést sem tudnak megtartani.

Tétényi Éva kérdésünkre leszögezte: a városnak az az érdeke, hogy időközi választásokat tartsanak, még ha saját politikai ambícióit tekintve ez nem is lenne túl szerencsés. „Most állítom össze a jövő évi önkormányzati választásokra a csapatomat, jelenleg is tárgyalok a lehetséges képviselőjelöltekkel, így még több hónapra van szükségem a felkészüléshez” – mondta. Hasonló cipőben jár az Összefogás is: a frissen megalakult szövetség számára is idő kell, amíg a legesélyesebb jobboldali jelölteket kiválasztják és felkészítik a választásokra. Tétényi azt jósolja, hogy emiatt az Országgyűlés nem fogja feloszlatni a tetszhalott állapotban lévő esztergomi képviselő-testületet.

Az Összefogásban részt vevő politikai szereplők nem ismeretlenek az esztergomiak előtt, többségük kötődik a Meggyes-érához. György Róbert például az önkormányzati tulajdonú ÉP Kft. ügyvezetője volt 2008–2010 között, sokan emlékeznek rá, milyen lelkesen támogatta a vitatott mélygarázsügyben a korábbi polgármestert. A Rudnay Egyesületet vezető Németh József 2010-ig jogászként dolgozott a városházán, Heer Ádámnak, a Fidelitas helyi elnökének pedig az édesapja kapott kinevezést Meggyestől a városi strandfürdő igazgatására.

Tétényi Éva szerint az Összefogás létrehozása csupán kommunikációs trükk: egy szűk jobboldali csoport tagjai – felismerve, hogy a korábban általuk istenített Meggyes Tamásra a Fidesz pártközpontjából kiadták a „kilövési engedélyt” – Völner Pál választókerületi elnök tudtával és beleegyezésével szembefordultak a korábbi „erős emberrel”, a nyílt elhatárolódással pedig tiszta lapot kívántak nyitni a választók előtt saját maguk számára.

A tiszta helyzethez ugyanakkor az is szükséges, hogy Meggyest ténylegesen kiiktassák a közéletből. Az expolgármester fenyegetését (miszerint nem zárta ki politikai karrierjének folytatását) leginkább azzal lehetne leszerelni, ha őt és jelenlegi frakciótársait a Fidesz kárpótolná valamivel.

Az esztergomi jobboldali csoportok ernyőszervezetbe terelésével egyébként lényegében kihúzták a talajt Meggyes lába alól, aki ha valóban folytatni akarja a politizálást, már csak függetlenként próbálhatja meg. Komoly esélye így aligha maradt, ám a fideszes irányítású konglomerátumtól még így is vehetne el szavazatokat. Tétényi Éva kérdésünkre elismerte, mostantól nem érdeke, hogy Meggyes visszavonuljon a közélettől, hiszen személye a jövőben megoszthatja a politikai ellenfeleit.

Szerettük volna megkérdezni a kialakult helyzetről a hivatalban lévő esztergomi Fidesz-vezetőket, de Steindl Balázs nem reagált a megkeresésünkre, míg György Róbert ígéretet tett ugyan a nyilatkozatra, ám utóbb elérhetetlennek bizonyult.

Az esztergomi bazilika nem került be
Az esztergomi bazilika nem került be FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.