Tétényi Éva: már csak öt-hat hónapot kell kihúzni

Tétényi Éva (független) esztergomi polgármester a képviselő-testület csütörtök esti ülésén ismét visszavonta a költségvetési rendeletet - közölte a testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció pénteken.
Steindl Balázs frakcióvezető közleménye szerint a döntés következtében befagyasztják az Esztergomnak járó állami normatívát.

Az idei állami támogatás teljes összege még nem ismert, a városnak 2013-ban csak december 16-án lett érvényes költségvetése, akkor a májustól decemberi tartó időszakra visszamenőleg 615 millió forintot kaptak az államtól.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint az előző ülésen Tétényi Éva "ultimátumként jelentette be", hogy ha a képviselő-testület nem járul hozzá, hogy alkalmanként nettó 1 millió forintos keretösszegig maga dönthessen az önkormányzat pénzének felhasználásáról, megakadályozza a költségvetés elfogadását.

Miután ezt a Fidesz-KDNP-frakció nem támogatta, a polgármester akkor is az előterjesztés visszavonásával akadályozta meg, hogy szavazni lehessen a költségvetésről - idézte fel a frakcióvezető.

Steindl Balázs közölte: a mostani ülésre olyan módosítást nyújtottak be, amelynek értelmében a város vezetője nem alkalmanként, hanem évente 1 millió forintig rendelkezhet szabadon a költségvetési forrásokkal, de ezt a polgármester nem fogadta el, és ismét visszavonta az előterjesztést.

Tétényi Éva az MTI-nek pénteken elmondta, az egymilliós keretösszegre napi városüzemeltetési feladatok miatt, a közmunkások foglakoztatása miatt van szükség, utólagos elszámolás mellett. Emlékeztetett arra: amíg nincs érvényes költségvetés, a korábbi év büdzséjének időarányos részével a polgármester gazdálkodhat, ahogy ez 2013-ban is történt.

Úgy fogalmazott: "Már csak öt-hat hónapot kell kihúzni, aztán felállhat egy normális testület egy normális polgármesterrel, aki lehetek én is, és rendeződhet a helyzet".

A polgármester elmondása szerint a csütörtöki ülésen elődje, Meggyes Tamás kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció minden további nélkül megszavazhatná a tételenkénti egymilliós keretösszeget, mivel tavaly a városvezető érvényes költségvetés híján kilencmilliárd forinttal gazdálkodott önállóan.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.